Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Brita Leth og Zar ses her. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Fyn Rundt-skibene rigger op til dyst:  Rekord-deltagelse med 55 bevaringsværdige skibe

Deltagerlisten har passeret 55 fartøjer. Skibene samles i weekenden i Middelfart og sejler til Assens, Dyvig, Ærøskøbing, Faaborg og Svendborg.

Af Soeren Stidsholt Nielsen |

Mere end 50 sejlførende fartøjer vil passere startlinjen, når signalet lyder til årets store maritime folkefest, Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe.

Helt præcist står der 55 skibe opført i stævneleder Jan Jay Brun Jensens regneark med deltagende fartøjer:

- Det er vildt. Faktisk er det rekord for sejladsen. Vi har aldrig tidligere haft så mange skibe med.

Stævnelederen ligner også en glad sejlskibs- mand, når han kaster et blik på næste uges vejrudsigt:

- Det bliver lidt blandet dansk sommer, men heldigvis synes der at være vind alle dage. Det er trods alt det vigtigste, når vi skal udkæmpe nogle fornøjelige dyster på vandet.

Sejlskibene samles i Middelfart

Sejlskibene samles i Middelfart i løbet af weekenden. Her som i de øvrige havne på Fyn og Ærø er der lagt op til maritim folkefest for både landkrabber og skibenes i alt 635 besætnings-medlemmer og medsejlere.

- Tusinder af mennesker plejer jo at besøge havnene, når vi kommer. Det er glædeligt. Samtidig betyder det, at vi får gjort opmærksom på sejladens formål - at styrke interessen for den vigtige kulturarv, som de aktive sejlskibe er, påpeger Jan Jay Brun Jensen.

Et anløb af Fyn Rundt-flådens flotte sejlskibe er en attrakton for alle havne. I løbet af sejladsens historie er omkring 15 forskellige havne besøgt. De fleste år er de venskabelige dyster til søs sluttet af med præmiefest i Svendborg fredag aften. Dette års anløbsbyer er foruden Middelfart også Assens, Ærøskøbing, Faaborg og Svendborg. I sejladsen indgår desuden en nat for anker i naturskønne Dyvig ved Als.

Opdelt i fem klasser

Skibene er efter størrelse opdelt i fem klasser. De mindste starter først. I sidste start kommer bl. a. tremasterne Fylla, Fulton, Northern Grace (ex- Zar), Den Store Bjørn og LOA.

Banen til kapsejladsen lægges hver dag af Fyn Rundts dommer, Sune Blinkenberg. Startlinje, passagepunkter og mål oplyses på det daglige skippermøde. Positioner og banelængde tager højde for dagens aktuelle vejr-forhold.

Her følger du bådene

Når Fyn Rundt-skibene har forladt havnene, kan alle interesserede følge deres aktuelle fart, kurs og position på systemet Trac-Trac. Information- erne kan tilgås fra computer, mobil eller iPad via www.Fyn-Rundt.dk. Samme sted kan skibenes daglige placeringer følges.

Fyn Rundt startede beskedent i 1982 med under en håndfuld skibe. Sejladsens 40 års jubilæum sidste år blev markeret med udgivelse af jubilæumsbogen “-Vi gør det, fordi vi elsker det”.

content-loader
content-loader
content-loader