Gå til hoved-indhold
Tur
Når tusmørket falder på, kan det være vanskeligt at holde sig vågen - ikke mindst på de lange stræk. Sørg derfor for at få søvn i det omfang, det er muligt, opfordrer kæresteparret. Privatfoto

Prioriter søvnen – det nytter ikke med to trætte sejlere, siger Maria og Jens, der giver syv gode råd

Forberedelserne er større inden sejlads i de kolde og ofte blæsende efterårsmåneder. Alligevel er besværet det hele værd, mener kæresteparret Maria Houlind og Jens Bollerup, der i efteråret har været i Sverige i en Hallberg-Rassy 43. De holder til i Aabenraa Marina. Sara Sulkjær har talt med sejlerne.

Af Sara Sulkjær Hansen |

Det er ikke kun i Danmark, at stormen og den efterfølgende stormflod i efterårsferien går i land. Også i Sverige får man de voldsomme vindstød at mærke. 

Det kan Marie Houlind og Jens Bollerup skrive under på. Parret er i svenske Smögen, da varslet rammer, og må ændre planer for at nå dansk jord inden feriens udløb. Planer, der byder på sejlads i en middelvind på 20 sekundmeter og høje bølger. 

Læs mere om den stormfyldte sejlerferie her.

Turen afskrækker ikke sejlerne. Mens nabosejlerne søger mod landjorden, holder parret af at pakke tasken med varmt tøj for at drage på eventyr - også selvom risikoen for at ramme udfordrende vejr er større i efterårsmånederne.

Derfor giver Maria og Jens her syv anbefalinger til dig, der drømmer om at følge i deres kølvand for at forlænge sejlsæsonen:

1: Marker ankerpladser

- Sørg løbende for at markere de gode områder, hvor I ligger for anker, på kortplotteren. I en situation, hvor vejret spidser til, kan I hurtigt søge læ. Har du ikke gamle markeringer indkodet på kortplotteren, kan du eventuelt indtegne nogle inden sejladsen.

2: Pas på fiskegrejet

- I vintersæsonen er der typisk mere fiskeri med faste redskaber end i sommerperioden. Det betyder, at der er langt mere fiskegrej i vandet, som man som sejler bør være opmærksom på. Både ved at holde udkig, men også ved at sejle længere fra kysten og udenskærs om natten.

3: Prioriter søvnen

- Det nytter ikke at have to trætte sejlere, hvis det kan undgås. Prioriter derfor, at den ene får søvn under sejlads i hårdt vejr, når det kan lade sig gøre. Man ved aldrig, hvor lang en sejlads i blæsevejr kan blive.

4: Forbered måltiderne

- Det gør det lettere at spise til søs, når måltiderne er forberedte. Gerne noget, der er let at lune, og som kan spises i frisk vind uden kniv og gaffel. Fyld depoterne op, når sejladsen tillader det.

5: Hav en plan B

- Det er vigtigt at være på forkant og ikke blot have en plan A, men også en plan B, hvis vinden drejer, trætheden bliver for stor eller en helt tredje situation opstår.

Klargør udstyret

- Sikr dig, at pandelamper og projektører ikke blot er fundet frem, men at de også er opladte eller har fuldt batteri. Gør livline, harness og redningsvest klar og hæng et sæt varmt og tørt tøj frem, så du hurtigt kan skifte.

Det vigtige samarbejde

- Det er ikke nu, I skal diskutere, for man kan kun klare sejladsen, hvis I hjælpes ad. Skab derfor en samarbejdende indstilling, hvor I har tro på og tillid til hinanden.

Du kan følge Maria og Jens' sejlture på deres Facebookside her.

content-loader
content-loader
content-loader