Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
På billedet fra 1926 ses velklædte navigationselever i gang med morseundervisningen på Svendborg Navigations- og Radioskole. Foto: Svendborg Byhistoriske Arkiv.

Svendborg Museum holder udstilling om navigations skolernes historie - se den på Danmarks Museum for Lystsejlads

Svendborg Museum åbner ny udstilling på havnen i Svendborg den 18. maj. Udstillingen ”På rette vej” har fokus på navigations skolernes historie i Svendborg. Fra 1852 til 2023, hvor SIMAC åbner ny skole på Svendborg Havn.

Af Anna Brinch |

I lokaler hos Danmarks Museum for Lystsejlads på Frederiksø (den gamle værftsø) viser Svendborg Museum udstillingen "På rette vej", fortæller  fortæller  Svendborg Museum i en pressemeddelelse.

Udstillingen kan ses i perioden 18. maj til 22. oktober 2023. "På rette vej" fortæller  historien om navigationsskolerne i Svendborg.

En spændende historie, der har fokus på udviklingen fra dengang søfolkene sejlede på et-mastede træskibe og til i dag, hvor de sejler på containerskibe, der er så store, at de kan transportere det samme som 2.000 skonnerter. Søfarten har gennemgået en voldsom udvikling, der også har sat sig spor på skolerne.

Stor udvikling fra 1852 til 2023

Sejlads til og fra Svendborg er lige så gammel som byen selv. Lige siden søfartens begyndelse har det været en nødvendighed at finde vej til søs. Det startede med kendskab til kysten. Så kom stjernerne og solen. Ældre søfolk oplærte de nye.

Skibene blev større og større. De fik flere master og kunne flytte mere gods. De sejlede længere væk. Jo længere rejserne blev, jo vigtigere blev det at finde den rette vej. Og at finde hjem. Kravene steg også til navigatøren. Uddannelsen fik fastlagte rammer.

I 1852 fik Svendborg sin første navigationsskole. Lige siden er der blevet uddannet styrmænd og kaptajner i Svendborg. I 1952 flyttede skolen til Graaesvej, hvor “Europas mest moderne” navigationsskole stod klar. Teknologien fyldte meget i det nye hus.

På etagen under kommandobroen var der gyrokompas og andre instrumenter, ligesom skolen også havde maskinrum med skibsmotor. De lange gange blev brugt til at træne morsekoder, og man kunne få undervisning i radar- og radioteknologi. På væggene hang signalflag og skibsmodeller.

Det nye SIMAC

I 2023 åbner det nye Svendborg International Maritime Academy (SIMAC) på Svendborg Havn. Eleverne skal ikke længere navigere efter sol og stjerner, så der er ikke brug for fri horisont og tårne med udsigt, som der har været på skolerne fra 1865 og 1952. Det nye SIMAC forventer et tæt samarbejde med de fynske robotvirksomheder. De autonome skibe er på vej, og den udvikling skal ikke overraske fremtidens søfolk.

"På rette vej" vises den 18. maj – 22. oktober 2023. I sommerperioden den 24. juni - 3. september er der åbent alle dage kl. 11-17. Der er gratis adgang. Se mere på www.svendborgmuseum.dk

content-loader
content-loader
content-loader