Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
På nuværende tidspunkt tror cheflægen ikke, at hverken surferne eller bader skal være bekymret for PFAS. Arkivfoto: Troels Lykke

PFAS i havskum på dagsordenen i Thy - surfere skal undersøges om de er mere udsatte

To lokale surfere har samlet penge ind for at kunne tage prøver af havskummet, som andre steder har vist sig at have meget store koncentrationer af PFAS. De to initiativtagere vil med Aalborg Universitetshospital, som ved hjælp af blodprøver finde ud af, om surfere er mere udsatte for PFAS.

Af Troels Lykke |

Torsdag aften var der informationsmøde i Vorupør ved Vesterhavet, hvor områdets surfere mødtes med eksperter for at få mere viden om de sundhedsskadelige PFAS-stoffer.

Èn af initiativtager bag er Jens Vilhelm, som er surfer i Klitmøller.

- Der er jo kommet en del målinger frem, der viser, at der er høje koncentrationer af PFAS i havskum blandt andet ved Thyborøn. Det har sat gang i en del bekymringer for os, der bor herude ved Vestkysten og bruger havet meget, fortæller han til TVMidtVest 

Jakob Hjort Bønløkke er cheflæge på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, og han er én af dem, der torsdag aften skulle gøre de interesserede klogere på undersøgelsen.

Op-koncentrat i PFAS i havskum

- Vi skal finde ud af, om folk der surfer i Thy, optager mere PFAS i kraft af deres aktiviteter i havet. Vi ved, der er op-koncentreret PFAS i havskum. Så vi kunne forstille os, at de måske optog det, fortæller han.

Derfor skal der tages blodprøver for at undersøge, om surfere har mere PFAS i kroppen end gennemsnittet i befolkningen.

Kilde. TVMidtVest

content-loader
content-loader
content-loader