Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Onsdag blev der sejlet i Middelfart. Fotos: Mick Anderson
Kapsejlads
Middelfart, Denmark, 20230628: MELGES 24 WORLD CHAMPIONSHIP 2023 - POWERED BY BUNKER ONE - 47 boats, skippers and their crew from 13 nations compete for the Melges 24 world title. The event is being organized by GoSail - a sailing event company from Middelfart, Denmark - in collaboration with Bunker One, Sport Event Denmark, Middelfart Kommune and Destination Fyn. Last year’s winner Peter Duncan (USA) is back to defend his title and is the one to beat. PHOTO: MICK ANDERSON

Amerikanere lægger sig i front for Melges 24 VM - men amatører kom bedst fra start

Let vind, høj sol og tre sejladser blev resultatet af en svær dag på vandet for deltagerne ved VM i Melges 24 i Middelfart. Amatører klasker de professionelle i første sejlads. - Man ikke kan vinde på første dag af et VM - men man kan godt tabe det hele, siger klog verdensmester.

Af Mick Anderson, Middelfart |

MIDDELFART: Efter tirsdagens skybrud og kuling var der i dag helt andre boller på suppen for de 47 deltagende både ved Melges 24 World Championship 2023 - powered by Bunker One.

Fra morgenstunden var der let vind i sejladsområdet i Lillebælt syd for Fænø, og det gav de godt 230 sejlere fra 13 nationer store kvaler, når de skulle lægge det taktiske puslespil inden start.

- I dag var helt anderledes end i går og meget sværere, fordi vinden både skiftede meget i retning og styrke. Så vi skulle arbejde hårdt for at holde os til i fronten, fortæller regerende verdensmester Peter Duncan fra USA, der har trænet med sit hold i Middelfart i ugen op til VM for at have bedst mulig chance for at genvinde VM-trofæet.

Til VM i Melges sejler de professionelle og amatørerne mod hinanden på banen men i hvert sit felt på resultatlisten. Men det var ikke verdensmesteren eller en af de øvrige fuldtidsprofessionelle besætninger, der kom bedst fra start.

Det gjorde til gengæld en amatørbesætning fra Frederikstad i Norge med skipper Peder Neergaard ved roret.

- Vi fik faktisk ikke en god start, tværtimod. Vi kom i problemer på bagbord ende af startlinien, men det betalte sig at komme ud på venstre side af banen på første opkryds og kom til krydsmærket i top-3. På læns fik vi sejlet og lidt op, og vi endte med at komme i front på andet opkryds, så det var ret fantastisk, fortæller en glad skipper.

Men glæden varede kort. For i anden sejlads gik det noget anderledes.

- Vi nåede slet ikke op til startlinien i tide på grund af den stærke strøm og et stort vindskifte, så vi ender sejladsen som nummer 28, og det er nok mere vores niveau, griner Peder Neergaard.

Verdensmester viser klassen

Til gengæld trak regerende verdensmester Peter Duncan i arbejdstøjet i anden sejlads og viste alt og alle, hvor skabet skulle stå med en overlegen sejr med flere minutters forspring til nummer to.

- Vi ramte vindspringene helt perfekt fra start til slut i sejladsen, og på læns var vi gode nok til at øget forspringet. Man er jo heldig en gang i mellem, lyder det fra en glad verdensmester, som dermed fik sendt et signal til resten af feltet om, at han er i Middelfart for at vinde VM for andet år i træk.

Man kan tabe det hele på førstedagen

Men selvom han dominerede på banen i dag, maner den rutinerede sejler fra New York til besindighed efter mange år som kapsejler.

- Min erfaring siger mig, at man ikke kan vinde på første dag af et VM - men man kan godt tabe det hele, så vi er glade for en god start på stævnet.

Tredje sejlads blev vundet af en tysk amatørbesætning, men samlet er det sidste års verdensmester, Peter Duncan, der har lagt sig i front med en serie på 3-1-7 og i alt 11 strafpoint. På de følgende pladser kommer to andre fuldtidsprofessionelle, amerikanske besætninger med henholdsvis Drew Freides og verdensmesteren fra 2015, hvor VM også blev afholdt i Middelfart, Chris Rast ved roret.

Bedste dansker på 22. plads

Bedste danske besætning er båden 'Fusion' med skipper Peter Havn i spidsen på en 22. plads.

Der er i alt planlagt 12 sejladser ved VM-stævnet, der slutter på lørdag. Bare to dage senere starter et nyt VM i Middelfart. For her kommer verdens bedste kvindelige matchracesejlere til Fyn og skal kæmpe om VM-guld frem til fredag.

Stilling efter de første 3 ud af 12 sejladser

1. Peter Duncan (USA) - 11 point

2. Drew Freides (USA) - 15 point

3. Chris Rast (USA) - 16 point

4. Ante Botica (CRO) - 19 point

5. Bruce Ayres (USA) - 23 point

22. Peter Havn (DEN) - 68 point

34. Kristian Juel Thomsen - 97 point

Se hele resultatlisten her: https://2023worlds.melges24.com/en/default/races/race-resultsall

content-loader
content-loader
content-loader