Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Sejlbåden der er bygget af træ sejler let gennem vandet. Foto: Marianne Holmer
Kort Nyt
Marianne sejler ofte alene. Foto: Marianne Holmer
Kort Nyt
Båden kan let sejles alene. Foto: Marianne Holmer

45-fods træbåd af Jim Hartvig Andersen - Min Båd med Marianne Holmer - perfekt til solosejlads og langtur

Minbaad.dk skriver om forskellige både og deres ejere. Her kan du læse om gør-det-selv-kvinden Marianne Holmer fra Nyborg Marina. Hun sejler i sin One Off 45-fods træbåd Horisont, der er designet af Jim Hartvig Andersen og bygget hjemme i en lade. Hun har før sejlet til Mallorca og Skotland i båden.

Af Anna Brinch |

Minbaad.dk har talt med Marianne Holmer, 59, som til daglig er dekan på Syddansk Universitet. Hun sejler i sin 45-fods sejlbåd, som har hjemhavn i Nyborg Marina. 

Marianne, hvorfor skal man købe en båd som din?

- Min båd er en One Off, og derfor kan man ikke købe én som min. Men når man ser bort fra det, har den jo sit eget personlige design. Den er bygget i træ og dermed meget let. I 1990'erne blev mange andre både bygget i stål, men vi gjorde det i træ. Den er god, hvis man godt kan lide klassisk design med god plads til mennesker og stuveplads. Båden er designet til langturssejlads. 

Der er tre tilfældige detaljer, som jeg gerne fremhæver:

  1. Det er en trekvart-lang jernkøl, hvor noget er bly og resten af faktisk dieselolien, som ligger nede i kølen. Båden stikker 1,8 meter. 
  2. Grunden til, at jeg kan sejle den alene, er, fordi vi har designet cockpittet, så alle skøder og fald er indenfor rækkevidde.
  3. Vi byggede båden efter tegninger fra Jim Hartvig Andersen i en lade. 

Hvordan sejler den?

- Den sejler lige, som den skal og er rigtig god på åbent vand. Når vinden kommer agtenfra, sejler den let gennem vandet. Den er god til de helt store bølger. Den er ikke god til korte bølger på kryds, hvor den stopper i søen grundet vægten. 

Hvor mange sømil har dig og båden sejlet sammen?

- Horisont blev søsat i 1994. Det er snart 30 år siden, så jeg regner med at have sejlet omkring 30.000 sømil. Jeg har sejlet meget alene, men jeg har også gaster med. I løbet af årene har jeg har sejlet til Mallorca, Skotland, Norge og Sverige. 

Hvor er den bedste sejltur gået til?

- Turen til Mallorca var virkelig dejlig. Det var i 2000 til 2001. Der var mange skønne ture rundt om øen for anker. Jeg arbejdede som havforsker på Mallorca og derfor blev skibet også brugt som et forskningsskib.

- Vi dykkede og forskede rundt omkring på øen og havde fokus på havgræsserne i Middelhavet, som er meget vigtige for biodiversiteten i havet, og som beskytter kysterne mod erosion. 

Hvad har været den bedste oplevelse om bord på din båd?

- Jeg kan huske engang, hvor jeg havde gaster med om bord, og vi sejlede op langs vestkysten af Norge. Det var halv-hårdt vejr, men én af gasterne havde fødselsdag. De unge gaster gik i gang og bagte den bedste brunsviger, jeg har smagt til dato - på trods af høj søgang. 

Har du selv renoveret noget om bord?

- Jeg vedligeholder egenhændigt Horisont. Der er altid forskelligt arbejde, når det er en træbåd. Et af de større projekter må have været, da jeg selv installerede en bovpropel i 2015. 

Hvad kunne have været bedre konstruktions- og indretningsmæssigt? 

- Der er kun to dobbeltkøjer, og den ene er ikke med en kahyt. Så komforten kunne have været bedre, hvis der havde været to kahytter, i stedet for den enkelte kahyt. Der er kun fire reelle sovepladser, og det sætter begrænsninger for antallet af gaster ombord.

Hvordan fungerer den som familiebåd?

- Jeg vil mene, at båden fungerer helt perfekt som en familiebåd. Min familie på fire har haft mange ture i skærgården, hvor vi har ligget meget for anker. Med vores lille gummibåd har vi haft mulighed for at sejle ind til klipperne.

Horisont - 45 fod

Længde: 13,3 meter 

Bredde: 3,80 meter

Vægt: 9 ton 

Dybgang: 1,8 meter 

Motor: Bukh 36 HK 

Mastehøjde: 18 meter 

Sejlareal: 38 m2 i storsejlet, 60 i genua  

Nypris: 1 million 

Designer: Jim Hartvig Andersen

Byggeår: 1994

Antal bygget: 1

Skipper: Marianne Holmer, 59 år og bor i Nyborg. Dekan på Syddansk Universitet

Hjemhavn: Nyborg Marina

content-loader
content-loader
content-loader