Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Asger fra Aarhus Sejlklub sejler en masse vintersejlads hvert år. Foto: Peter Brøgger

Vintersejlads: Din guide til en vellykket vintersejlads

Vil du forlænge sejlsæsonen? Så skal du følge med den næste tid, hvor vi her hos Minbaad.dk sætter fokus på vintersejlads. I dag handler det om forberedelsen. Sørg eksempelvis for at have en livline til land. Fortæl andre, at du sejler ud, og hvornår du regner med at komme tilbage i havn igen.

Af Cille Rosentoft |

Måske er det i år, du endelig kaster dig ud i at forlænge sæsonen på havet? Eller leger du stadig med tanken og er endnu ikke helt klar? I denne artikel får du viden og gode råd, så du kan hoppe ombord hele året og få endnu flere gode oplevelser.

Sikkerhed

Når det kommer til vintersejlads, står sikkerheden naturligvis øverst på dagsordenen. Selvom vintersejlads kan være en uforglemmelig og givende oplevelse, kræver det særlig opmærksomhed på sikkerhed og omhyggelig forberedelse.

Her er nogle af de vigtige overvejelser, du bør tage i betragtning, inden du sejler afsted:

1. Påklædning:

At klæde sig passende til vintersejlads er afgørende. Alle om bord skal være udstyret med lag af varmt og vandtæt tøj, tætsiddende undertøj og vindtætte dragter eller et todelt sæt.

Det er vigtigt at huske på, at vejret kan ændre sig hurtigt, så det er bedre at være overdressed end underdressed. Du får den bedste beskyttelse ved at bruge mange lag, fordi du hele tiden kan tilføre et ekstra lag, hvis graderne falder, eller vinden tager til.

2. Redningsveste og sikkerhedsliner:

Alle, uanset alder og størrelse, skal have adgang til passende redningsveste ombord. Sørg for, at vestene passer korrekt, og at alle forstår, hvordan de bruges. For børn skal du vælge redningsveste, der er designet specielt til deres størrelse og vægt, og de skal selvfølgelig kunne bevæge sig i dem.

En sikkerhedsline er ligeledes vigtig, så du sikrer dig mod ikke at falde i vandet, sørg eventuelt for liner, så du kan gå på dæk uden at falde i vandet. Især vigtigt, når du sejler alene.

3. Kommunikations- og nødudstyr:

Sørg for, at der er passende kommunikationsudstyr om bord, såsom en VHF-radio eller en satellittelefon, hvis du sejler langt væk fra kysten. Det er vigtigt at kunne kontakte hjælp i tilfælde af en nødsituation eller at holde sig opdateret om vejrforholdene.

Det er en god idé også at medbringe nødblus, så du kan gøre opmærksom på dig selv, hvis der opstår problemer, og du har brug for hjælp.

Sikkerhed er afgørende for enhver sejlads, især om vinteren, hvor vejrforholdene kan være uforudsigelige. Sørg for at have en livline til land. Fortæl andre, at du sejler ud, og hvornår du cirka regner med at komme tilbage i havn igen. På den måde har du en ekstra sikkerhed.

Mad og drikke

Under vintersejlads er det afgørende at tænke på og forberede mad og drikke til turen inden afgang. På den måde sikrer du, at I har hurtig adgang til måltider eller varme drikke, hvis I får brug for energi:

1. Hurtige snacks:

Medbring mad, der hurtigt kan indtages og giver hurtig energi. Sørg for at pakke energi-/müslibarer, nødder, tørret frugt og chokolade. Disse snacks kan give øjeblikkelig energi og hjælpe med at holde kulden på afstand. I kan også forberede beholdere med udskåret frugt og grøntsager, så det nemt kan spises uden yderligere forberedelser.

2. Varme drikke:

Termokander med varme drikke som te, kaffe, kakao eller suppe er afgørende for at holde besætningen varm.

3. Måltider:

Planlæg nærende måltider, der er lette at tilberede om bord. Tørrede måltider og konserver kan være praktiske og kræver minimal opbevaringsplads.

I kan forberede måltider hjemmefra og have dem på termobeholdere. Tænk i retter, der kan spises fra en skål med en ske eller en gaffel, så I ikke skal jonglere med kniv, gaffel og en tallerken i skødet. Supper, gryderetter eller forskellige former for grød er en hurtig måde at få et varmt, godt og mættende måltid i alle ombord.

At medbringe passende mad og drikke kan være afgørende for, at sejladsen bliver en succes. Det kan derfor godt betale sig at bruge lidt tid på forberedelsen af mad og drikke til turen.

Næste artikel: Vintersejlads med børn

I næste artikel om vintersejlads fortæller Ole Quitzau om at sejle med børn om vinteren. Han deler vinteroplevelser, så du helt sikkert selv får lyst til at hoppe ombord og sejle ud i frosten. Det fik Minbaad.dk's journalist i hvert fald…

content-loader
content-loader
content-loader