Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Philippe Delamare vandt Global Solo Challenge med Actual 46 «Mowgli» , han gik over målstregen kun med fok oppe. Foto: Global Solo Challenge
Kapsejlads

Philippe Delamare haltede i mål som vinder af Global Solo Challenge efter 147 dage i en 46-fods alu-båd

Franskmanden gennemførte jordomsejlingen med blot en fok. To dage tidligere gik bommen nemlig i stykker under et "knockdown". Mowgli krydsede målstregen i seks meter høje bølger i A Coruña i Spanien. 7 ud af 15 både er udgået. De mindste både startede først med flere dages forspring.

Af Troels Lykke |

Lørdag den 24. februar kl. 15.00 lokal tid krydsede Philippe Delamare målstregen ved den galiciske by A Coruña i Spanien og vandt den første udgave af Global Solo Challenge på den 46-fods stålbåd, Mowgli. Han havde sejlet 26.522 sømil.

Turen tog 147 dage og 1 time efter afrejsen den 30. september 2023. Ankomsten var glad, men følelsesladet: Det var en hård tur solo. 

Philippe Delamare sejlede over målstregen med kun et delvist oprullet forsejl, da han to dage forinden havde han brækket sin bom og nu ikke kunne bruge storsejlet. Stagsejlets fald var revet af mellem Uruguay og Rio, hvilket efterlod ham med et begrænset udvalg af sejl. 

På vej i mål i Spanien rullede båden voldsomt i bølgerne, da Philippe fulgte den eneste sikre vej til A Coruña.

Kæmpe bølger ved målstregen

En redningsbåd fra Guardia Civil kom ud og så ud til at ville beskytte båden og skipperen på deres sidste par sømil i 6-7 meter høje bølger. De rykkede frem og placerede sig før de stenede stimer, hvor Philippe måtte bomme en sidste gang for at gå sydpå mod mål. 

Da han gjorde det, viste motorbåden vej til målstregen mellem bølgebryderen og en rød sidebøje, som tilfældigvis også er den sikre kanal til at nærme sig A Coruña i en storm.

Da Mowgli krydsede målstregen, begyndte Guardia Civil at slå deres horn til, og Philippe løftede sine arme med to røde håndblus. 

Ved kajen i Marina Coruña ventede en lille gruppe familie og venner, som havde trodset det voldsomme vejr.

Philippe lod proppen sprænge på en lokal flaske cava og dedikerede det meste af drinken til Mowgli, mens han generøst hældte den mousserende vin på dækket og takkede hende for rejsen, kælede for masten og lod hende nyde den boblende og berusende smag af succes og sejr.

Sejles efter Gunder-metoden - mindste både starter først

Global Solo Challenge er en regatta, der sejles efter Gunder-metoden. Regattaen sejles i henhold til IRC-reglen, og bådens størrelse bestemmer starttidspunktet. Philippe Delamare startede den 30. september som båd nummer fire. To af bådene foran ham måtte afbryde sejladsen.

Vinderen takker Jean Luc Van Den Heede ved ankomsten. Van Den Heede vandt Golden Globe Race i 2019 og har hjulpet Delamare med at forberede sig til Global Solo Challenge.

Amerikanske Cole Brauer er den anden båd i feltet. Hun sejler en Class 40, og startede en måned efter Delamare. Brauer har en estimeret ankomsttid til den 6. marts.

7 ud af 15 både udgået

Der var 15 både, som startede regattaen, og syv af disse er nu gået i stykker og udgået.

Andrea Mura bliver den båd, der tilbringer færrest dage rundt om i verden. Italieneren sejler i en Open 50, som startede 18. november.

Han forventes at slutte som båd nummer tre den 13. marts, fortæller Seilmagasinet.no.

Kilde: Globalsolochallenge.com/

content-loader
content-loader
content-loader