Teater og kendt museum slår pjalterne sammen - vil sætte fokus på de bløde værdier i søfartens historie
I foråret 2025 bliver Carsten Jensens episke sømandsfortælling 'Vi, de druknede' til en teaterforestilling på teateret Republique. Derfor går teatret på Østerbro og M/S Museet for Søfart i Helsingør sammen om at sætte fokus på modige søfolk og stærke kvinder i den danske søfartshistorie
Et nyskabende teater og et museum for dansk søfartshistorie. De to aktører slår i den kommende sæson pjalterne sammen, når teatret Republique opfører Carstens Jensens Vi, de druknede.
Samarbejdet mellem teatret og Museet for Søfart skal sætte fokus på dansk søfart og skabe overraskende totaloplevelser for publikum og museumsgæster.
- Samarbejdet kommer til at give publikum adgang til fælles arrangementer, oplevelser i spændingsfeltet mellem teater og museum og endnu flere dramatiske historier om modige danske søfolk og spændende danmarkshistorier, forklarer museet i en pressemeddelelse.
Et drømmescenarie
Med samarbejdet med M/S Museet for Søfart bygger Republique en mental flydebro med fortællingen som udgangspunkt.
- At starte med at præsentere en gentænkt version af Carsten Jensens store søfartsroman Vi, de druknede, med et fokus på de kvinder, der er efterladt derhjemme, mens mændene drager ud i verden, er et drømmescenarie, forklarer Rikke Hedeager, teaterchef på Republique, i en pressemeddelelse og uddyber:
- Hvor vi står i verden i dag, kan kun for alvor forstås, hvis vi ved, hvor vi stod i går. Derfor må og skal vi blive ved med at fortælle historier, der ændrer verden én favn vand ad gangen.
To forskellige platforme
Anni Mogensen, direktør på M/S Museet for Søfart i Helsingør, ser ligeledes frem til samarbejdet:
- Vi kommer fra to vidt forskellige platforme, men har meget til fælles: Vi er optagede af at fortælle gode historier, sætte nutidens liv i perspektiv og bringe nye stemmer frem.
- M/S Museet for Søfart åbner snart nye faste udstillinger, hvor vi inviterer flere forskellige stemmer ind i fortællingerne om 400 års danmarkshistorie. Samarbejdet med Republique ligger i forlængelse af denne ambition, og vi glæder os til at flette teater og museum sammen.
Tidens største maskine
Den 8. april 2025 åbnede de nye, faste udstillinger på M/S Museet for Søfart. Her begynder fortællingen for 400 år siden på tidens største maskine: Det oceangående skib. Det handler om de søfolk, der drog ud. Det handler også om de mennesker, de mødte og om de familier de efterlod.
Det er fortællingen om, hvordan en søfartsnation indtog den globale scene ved at gøre havet til en motorvej.
Mennesket har alle dage været draget af de store verdenshave, som fylder så meget af klodens overflade, så vi selv kun er en lille prik. På den anden side af horisonten ligger eventyret, det uforudsigelige og drømmen om rigdom. Og der skal vi ud.
Læs mere om udstillingen hos Museet for Søfart her.
Om forestillingen Vi, de druknede
Vi, de druknede har premiere den 27. marts 2025. I forestillingen følger vi Klaras kamp for familie og fællesskab i en virkelighed, hvor frygtløse mænd falder i havets dyb.
Kvinder holder sammen på hus og hjem i gårsdagens lange skygger – hvor hunde bliver stenet ihjel og drengebørn mister et øje og kranier findes på havets bund, alt sammen med visheden om at fremtiden vil byde på mere af det samme.
På scenen medvirker Sara Viktoria Bjerregaard, Victor Pascoe Medom, Kristoffer Eriknauer, Magnus Haugaard og Carla Viola Thurøe. Forestillingen instrueres af Emil Rostrup.
Forestillingen har premiere i marts 2025.