Sommerhavne: I Lundeborg får børnene hurtigt nye venner
Et beskyttet miljø gør det let for de yngste familiemedlemmer at komme i kontakt med jævnaldrende, mens forældrene kan nyde lokale råvarer på havnefronten. Maja Astrup Hansen giver gode råd til den fynske havn.
Minbaad.dk finder sejlernes yndlingshavne. Sæsonen starter denne gang i Lundeborg, hvor den nu 40-årige Nidelv 28-sejler Maja Astrup Hansen fra Skælskør gerne overnatter med manden og parrets to piger på fem og ni år.
Maja Astrup Hansen, hvilken havn er din absolutte favorit på sommertogtet?
- Selvom jeg holder utroligt meget af havnen på Omø, må vi pege på Lundeborg Havn – især hvis børnene får lov at bestemme.
- Her er flere ishuse, en stor sandstrand med badebro, da Lundeborg Camping ligger op til havnen, og en fantastisk købmandsforretning drevet af frivillige, hvor du kan købe alt fra æblemost fra lokale plantager, økologisk mælk fra området og hjemmedyrkede grøntsager, alt sammen til rimelige priser. Eksempelvis koster et stort salathoved, som må bæres i begge hænder, bare tyve kroner. (i 2020, red.)
Hvad gør denne havn speciel sammenlignet med andre danske havne?
- Den er simpelthen så godt indrettet. Selvom du kan komme ind med større både, er havnen lille og lukket. Inderbassinet, hvor gæstesejlerne kan lægge til, er bygget op omkring en grillplads med mindre broer rundt om, hvorfra børnene kan fange krabber.
- Det skaber et trygt og lukket miljø, hvilket gør det muligt for de yngste at skabe relationer på tværs af bådene med andre jævnaldrende. Det er ferie, som jeg selv husker det, fra jeg var barn, hvor vi besøgte campingpladser i hele landet.
Hvilke seværdigheder skal man besøge, når man ligger i Lundeborg Havn?
- Vi opholder os mest på havnen, hvor størstedelen af byens liv foregår om sommeren. Her er en fantastisk stemning, og man mærker, at de lokale virkelig arbejder for, at der skal ske noget.
- Blandt andet indbyder en lokal forening i en baggård til musik med egnsbestemte kunstnere én gang ugentligt, ligesom der på havnen er et værksted med keramik, pop-up-restaurant med lokale fødevarer og en gammeldags grønthandler.
Hvis noget skulle forbedres i Lundeborg Havn, hvad skulle det så være?
- For os er det ikke afgørende, at faciliteterne er de nyeste, men blot at de bliver gjort rent dagligt, så de ser ordentlige ud – og det bliver de i Lundeborg. Her er alt, vi har brug for, og børnene får, selvom legepladsen ligger et stykke væk, hurtigt tiden til at gå med krabbejagt og mooncars.
- Derudover er det værd at bemærke, at en uskreven regel siger, at man, hvis man drømmer om en god plads nær servicebygningerne, bør komme inden frokost. Det kan selvfølgelig være en ulempe for nogen.
Hvordan vil du generelt beskrive de danske havne?
- På vores sommertogt bed vi mærke i, at niveauet generelt er stigende, men at særligt de små havne har stramme økonomier at arbejde under, hvilket gør det svært for dem at følge med de større havne med mere moderne faciliteter.
- Samtidig er flere havne begyndt at køre med all-inclusive-princippet, hvor strøm, vand og bad er inkluderet i prisen. Det har selvfølgelig fået havnetaksterne til at stige, men er faciliteterne i orden, tænker jeg i udgangspunktet, at det er rimeligt.
Om Lundeborg Havn:
Faciliteter: Toilet og bad, WI-FI, vaskemaskine, tørretumbler, cykeludlejning m.v.
Frihavn: Nej
Havnetakster: 160,00 kr. (10-11 m) (i 2020)
Få overblikket over sejlernes ynglingshavne på sommerturen herunder. Tryk på ikonerne for info om havnene. Kortet er lavet på baggrund af Minbaad.dk's artikelserie 'Sommerhavne'. Artiklen er tidligere bragt på minbaad.dk.