Sådan bundmaler bådebyggerne fra Aalborg Yacht Værft en glasfiberbåd: Temperaturen skal være over 5-10 grader
Foråret er her, og bådene skal bundmales. Få her ti gode råd til arbejdet fra Carsten Toudal, Aalborg Yacht Værft. Eksperten forklarer, hvordan værftet bundmaler kundernes både - eksempelvis sprøjtes bunden med en ukrudtssprøjte med pre-clean fra Hempel.
Temperaturen stiger, og forårsklargøringen med påførsel af ny bundmaling rykker nærmere. Minbaad.dk taler derfor med Dansk Marine Center Aalborg Yacht Værft, som her deler deres bedste tips til bundmaling af lystbåde.
Carsten Toudal fra værftet fortæller her, hvordan arbejdet udføres punkt for punkt:
10 gode råd fra bådebyggerne i Aalborg
1. Førend arbejdet påbegyndes, sikrer værftet, at bådens skrog har en temperatur på mindst 5-10 grader, gerne så varmt som muligt. Selve malingen kan man eksempelvis opbevare i bilen under bådarbejdet, da den da lettere holdes varm.
2. Mens værftet vælger ikke at afdække under båden, da de stort set ikke spilder med rullerne, kan det for uøvede malere være en god idé at lægge en dug eller lignende under båden.
3. Bunden skal højtryksrenses med vand for at få skidt og alger af.
4. Bunden sprøjtes med en ukrudtssprøjt med pre-clean fra Hempel. Den renser bunden for olie og andet skidt, som sidder tilbage. Det betyder ligeledes, at det bliver lettere for den nye bundmaling at binde under den gamle maling.
5. Bunden slibes ren for ruer, rustpletter med videre. Den slibes blot, hvis det er nødvendigt. Det er oftest ikke nødvendigt at slibe hele bunden, da bundmalingen da blot vil sidde yderligere fast. Det vil samtidig give et tyndere lag. Det er derfor udelukkende noget, Aalborg Yacht Værft gør, hvis kunden beder om det.
6. Bunden primes på områder, hvor det er nødvendigt.
7. Vandlinjen tapes op med en blå tape fra 3M, som er UV-resistent. Den kan ikke sidde forevigt, men den virker bedre end den almindelige malertape, som kan hive maling eller andet med, når den tages af.
8. Til en start prioriterer værftet at tape vandlinjen af og indlede malerarbejdet her. På den måde kan tapen hurtigt tages af, mens malingen endnu er våd.
9. Bunden males som oftest i Hempel Millie ECT og blot med ét lag, medmindre kunden beder om andet, eller at det anbefales af producenten. Sejlbåde har oftest bløde bundmalinger, imens kapsejladsbåde og speedbåde har hård bundmaling, så typen af maling afhænger af kundens formål med båden.
Værftet anvender malinger i mellem-prisklassen. De, der fås i færdige sæt i bådudstyrsbutikkerne er fine og i god kvalitet til bundmaling.
10. Når malingen er påført, skal de tilbageværende bøtter afleveres på miljøstationen.