Gå til hoved-indhold
Tur
2 -årige Bruce Balan fra USA bor på denne Cross 46 trimaran bygget i Japan i 1969, mens han sejler rundt og oplever den store verden. Han har boet ombord siden 2002 og har sejlet langtur siden 2005.

Vred amerikaner: Visse danske tursejlere er blevet forhadte turister, der ikke viser hensyn i Polynesien

Bruce Balan har sendt et skarpt brev til Minbaad.dk's redaktion med et ironisk tak til Danmark. Han oplever, at de danske sejlere får amerikanerne til at fremstå meget velopdragne. Nogle danske charterbåde efterlade eksempelbis bunker af affald på små øer, stjæler fredede muslingeskaller og meget andet.

Af Cille Rosentoft |

Redaktionen på Minbaad.dk har modtaget et brev fra 64-årige Bruce Balan fra USA. Bruce Balan skriver børnebøger fra sin båd, en Cross 46-trimaran bygget i Japan i 1969, mens han sejler rundt og oplever den store verden.

Han har boet ombord siden 2002 og har sejlet langtur siden 2005. Det er blevet til over 65.000 sømil. Det er i den forbindelse, han har skrevet dette brev til redaktionen, som han ønsker, vi deler med Minbaad.dk's læsere. Han har nemlig mødt mange danske sejlere på sin vej, skriver havn:

Bruce Balan skriver:

Kære danske sejler-befolkning,

Jeg skriver for at sige mange tak. Jeg er fra USA og har levet en stor del af mit liv i forlegenhed over de handlinger, som mange af borgerne i mit land har foretaget (Trump, for eksempel!). Men jeg har for nylig opdaget, at i nogle dele af verden er amerikanerne ikke længere de mest foragtede turister. Det er derfor, jeg siger "tak".

I mange år blev amerikanerne betragtet som de turister, der ikke vidste, hvordan man skulle opføre sig i et fremmed land. Men her i Fransk Polynesien betragter de lokale polynesiere ikke amerikanerne som de værste turister. Hvorfor ikke? Fordi sammenlignet med besøgende på nogle danske sejlbåde synes de lokale, at amerikanerne er meget velopdragne!

Dansk kvinde i g-strengs-bikini

Jeg vil give jer nogle eksempler: De fleste fransk polynesiere klæder sig konservativt, især på øerne væk fra Tahiti og Bora Bora.

Ude på Marquesas og Tuamotu tror jeg aldrig, jeg har set andre end en ung dansk sejlerkvinde gå ind i et lille supermarked iført en g-strengsbikini eller gå nøgen i bad med udsigt til kysten. Selvom de danske kvinder er meget smukke, er det en fornærmelse mod lokalbefolkningen. 

Nogle danske charterbåde efterlader bunker af affald på små øer, og nogle af dem stjæler fredede muslingeskaller. Andre sejlere bryder sig ikke om disse både, fordi de kører med højlydte dykkerkompressorer i 12 timer om dagen og ødelægger roen på de smukke ankerpladser. 

Jeg vil ikke kede Minbaad.dk's redaktion med hele listen, men på grund af denne opførsel er danske sejlere rykket til tops på listen over forhadte turister - over amerikanerne!

Forstå venligst, at det ikke er ALLE danske sejlere, der skaber problemerne. Vi har mødt danske både, som ved, hvordan man sejler høfligt i et fremmed land. 

De interagerer med de lokale og andre sejlere og er hensynsfulde og venlige.  De er blevet vidunderlige venner! De er sjove og generøse, og vi elsker dem. De forkæler os ofte med mange danske lækkerier - også snaps!

Danskerne har ødelagt det for alle

Desværre er det ikke altid tilfældet. For et par måneder siden skulle vi købe brændstof til vores båd. Vi vidste, at der var en grænse for, hvor meget brændstof vi kunne købe, men vi blev overraskede, da tankstationen krævede vores bådregistreringspapirer. 

Da vi spurgte hvorfor, fortalte ejeren os, at "danskerne har ødelagt det for alle, fordi de snyder og tager mere end den tilladte grænse".

De fleste problemer synes at komme fra omkring seks "charter"-både; både, der er her for at tjene penge. De propper ti til tretten unge mennesker ombord på en båd, der er beregnet til seks eller otte, og så gør de, hvad de vil, uden at tænke på øernes kultur og sejlersamfundet. 

De har glemt, at de er gæster her i Polynesien, og at det ikke er deres legeplads. Disse både er rigtig gode til at ødelægge jeres lands omdømme. Det er derfor, at nogle danske både her nu er flove over at sejle med det danske flag.

Og på grund af alt dette kan jeg igen hejse mit amerikanske flag med stolthed, vel vidende at vi ikke længere er de værste turister.

Så ... Mange tak, Danmark!

Bruce Balan

content-loader
content-loader
content-loader