Sommerhavne: Lav en gourmetmiddag af lokale råvarer på Avernakø
Lækre ø-specialiteter venter sejleren på den knap seks kvadratkilometer store ø, der lokker med sin vindblæste og upolerede natur. Familiemor Gry Sørensen fra Svanemøllen i København fortæller om naturperlen.
Minbaad.dk finder sejlernes yndlingshavne. Her i Det Sydfynske Øhav, hvor 34-årige Gry Sørensen sætter kurs mod Avernakø med mand og to børn på tre og otte år i deres Albin Cirrus.
Gry Sørensen, hvilken havn er din absolutte favorit på sommertogtet?
- Det er ikke, fordi der er noget fancy eller andet specielt ved havnen, men vi holder af at besøge Avernakø. Den er ikke så overrendt som det øvrige Sydfynske Øhav, selvom der naturligvis er fyldt på en varm højsommerdag.
- Det er bare enormt smukt. Sådan vindblæst og upoleret. Den sødeste, lille færge, Øhopfærgen, kommer ind få gange om dagen. At sidde i cockpittet med en kold øl i hånden og holde øje med færgen og dens passagerer, det er easy-living.
Hvad gør denne havn speciel sammenlignet med andre danske havne?
- Mange af de små øer ligner selvfølgelig hinanden, men Avernakø har den her forblæste og upolerede natur og ikke mindst det imponerende madkammer.
- Du kan gå rundt og plukke vilde bær til en tærte eller besøge den lokale købmand, der sælger lokale råvarer som lammekød, marmelade og andre sæsonvarer. Du kan jo lave et helt måltid af de lokalproducerede varer, det bliver næsten gourmet-agtigt.
Hvilke seværdigheder skal man besøge, når man ligger på Avernakø?
- Man skal komme for naturen, som blandt andet kan nydes fra den omkring én kilometer lange dæmning, der selv med børn er en overskuelig gåtur. Samtidig er det muligt at leje cykler, hvilket virkelig er lækkert, når man ikke har plads til foldecykler på båden.
- Men er det regnvejr, springer vi øen over – ikke mindst med børn ombord. Foruden en fin badestrand, de lokale råvarer og den smukke natur skal man kigge langt efter de store turistattraktioner, hvilket netop også har sin charme.
Hvis noget skulle forbedres i Avernakø Lystbådehavn, hvad ville du da pege på?
- For ti år siden blev der lavet en masse, blandt andet med nye toiletter, bade og et fint klubhus, som kan bruges af gæstesejlere. Dét synes jeg er pænt nok. Jeg er ikke en type, der holder af, at det bliver for klinisk og poleret.
- Til gengæld kunne jeg godt drømme om en større legeplads til børnene. Nøjes man med at være ét døgn på øen, er det dog ikke noget problem, og er man blot voksne ombord, kan man også sagtens nyde naturen og det rolige liv i et par dage.
Hvordan vil du generelt beskrive de danske havne?
- Jeg hører ikke til dem, der har så meget dårligt at sige. Dét, der primært undrer mig, er egentlig, at der tilsyneladende altid mangler ét eller to toiletter. Men generelt er havnene gode med både fine priser og faciliteter – der er sket meget, siden jeg var barn.
- Noget, der til gengæld ærgrer mig, er steder som Vejrø. Da jeg kom der med mine forældre, var det virkelig eventyrligt, men nu er det blevet liebhaver-agtigt og koster 300-400,00 kroner per nat. Så bliver sejlads pludselig for rige mennesker, vi har i hvert fald ikke længere lyst til at tage dertil.
Om Avernakø Lystbådehavn:
Havnepladser: 90
Faciliteter: Bad, toilet, mastekran, legeplads, petanquebane, cykeludlejlning m.v.
Frihavn: Nej
Havnetakster: 150,00 kr. (9-11,99 m)
Hjemmeside: avernakohavn.dk
Få overblikket over sejlernes ynglingshavne på sommerturen herunder. Tryk på ikonerne for info om havnene. Kortet er lavet på baggrund af Minbaad.dk's artikelserie 'Sommerhavne'.