Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Teknologien er på den måde med til at gøre oplevelsen af sejlsportskonkurrencer endnu vildere og endnu mere intense for seerne hjemme i stuerne.

Sådan har teknologi ændret professionelle sejlsportskonkurrencer

Sponsor-indhold: De første sejlsportskonkurrencer menes at have rødder i Holland og kan dateres helt tilbage til 1600-tallet. Herfra har englænderne taget sejlsporten til sig og derfra bragt den videre ud til de amerikanske kolonier. Resten er, som man siger, historie.

Af Annonce-forfatter |

Sponsor-indhold:

Mennesket har behersket kunsten at sejle igennem flere tusinder år. Man mener, at de første beviser på menneskelig sejlads fandt sted blandt stenalderfolket for mere end 50.000 år siden. 

Vi har holdt fast i sejladsen, som i dag ikke blot er en fastforankret del af transport af varer og mennesker over verdenshavene, men som også udgør en stor underholdningsværdi i form af sejlsportskonkurrencer.

De første sejlsportskonkurrencer menes at have rødder i Holland og kan dateres helt tilbage til 1600-tallet. Herfra har englænderne taget sejlsporten til sig og derfra bragt den videre ud til de amerikanske kolonier. Resten er, som man siger, historie.

Skyder vi tiden 400 år frem, så lever sejlsporten stadig i bedste velgående. Konkurrencerne formes stadig ud fra de gamle principper, men stort set alt i og omkring båden har undergået store forandringer. Især indenfor de seneste 20-30 år er der sket markante forandringer i sejlsport.

Det er ikke kun bådenes design og fysiske komponenter, der har ændret sig, men også implementeringen af alt lige fra data til AI. Der er ingen tvivl om, at sejlbåde anno 2023 er gearet i en grad, som man aldrig tidligere troede muligt, men præcist hvad der er foregået af banebrydende ændringer, skal vi se på her.

Den store udvikling indenfor sejlbådsdesign

Der er mange faktorer, der spiller ind på de moderne sejlbådes udvikling. En af de absolut mest markante er dog selve udformningen og designet af sejlbåde.

Indtil omkring 1960 blev stort set alle sejlbåde i alle typer og klasser eksempelvis bygget af træ. Præcist som man har bygget både og skibe i flere tusinde år.

Men fra 1960’erne introduceredes glasfiber-materialet, som fuldstændigt revolutionerede sejlbådene. Med ét blev samtlige bådtyper både lettere og hurtigere takket været det kunstige fibermateriale, og i dag produceres stort set alle sejlførende både til kapsejlads af glasfiber, kulfiber eller andet kunstigt materiale.

Udover selve bådens materiale har udviklingen af undervandsskroget også påvirket sejlsporten radikalt. Her har især mange års eksperimenter med udformning af kølen ændret bådenes kapacitet markant. I starten var sejlsportsbåde udstyret med en lang køl, som især gav bådene en stor stabilitet i vandet. Men en lang køl er ikke synonym med stor hastighed. Derfor begyndte man at eksperimentere med andre designs.

I 1980’erne udviklede man den mindre vingekøle, som er lettere end den oprindelige lange køl og som har mindre vådoverflade. Vingekølen blev første gang introduceret i 1983 ved Americas Cup sejladsen. Sidenhen udviklede man svingkølen, som især har gjort enmandsbåde som f. eks. joller indenfor sejlsport både lettere og hurtigere.

Skabelsen af nye bådtyper har også gjort kapsejlads og tursejlads langt hurtigere end tidligere. Med produktionen af både med minimal vådoverflade har man kunnet øge farten yderligere. Det er især skabelsen af først katamaranbåde og senere især hydrofoil både, som har revolutioneret sejlsporten.

Udviklingen af foiling-teknologi har været en decideret revolution indenfor sejlsport, da man har kunnet reducere vådoverfladen til et absolut minimum. Det er derfor heller ikke underligt, at foiling-teknologi hurtigt blev implementeret på både i det prestigefyldte America’s Cup, Vendée Globe og andre store sejlsportskonkurrencer rundt om i verden. Du har sikkert selv bemærket foiling-teknologien på bådene, hvis du har overværet nogle af de mange sejladser live på streaming eller TV.

Implementeringen af AI i professionelle sejlbåde

AI er det helt store samtaleemne over hele verden. Men de færreste havde sikkert forventet, at det også ville blive en del af sejlsports-verdenen så hurtigt, som det har været tilfældet. Det er det imidlertid blevet, på op til flere forskellige områder.

AI benyttes i dag i en lang række henseender for at optimere de professionelle sejlbåde. Man bruger blandt andet AI's algoritmer og simuleringer til at kunne optimere bådenes ydeevne. AI analyserer blandt andet særlige faktorer indenfor aerodynamik og hydrodynamik for at gøre sejlbådene både hurtigere og mere manøvredygtige.

Brugen af data i sejlsportskonkurrencer

Brugen af data har også været en af de afgørende faktorer i optimeringen af sejlbådes præstationer i verdens mange sejlsportskonkurrencer. Indsamling og analyse af data indgår i dag i enhver professionel sportssejlers hverdag. Det er netop med til at forbedre båden og sejlerens præstationer i sejladserne, men kan også bruges til at forbedre taktik og strategi forud for hver sejlads.

Her er det især analyse af vejrdata, som kan være afgørende. Det er i høj grad også essentielt at kunne råde over live data, mens sejladsen er i gang. På den måde kan sejlerne løbende optimere sejladsen i hver live sejlads.

Udviklingen inden for transmission af sejlsportskonkurrencer

Teknologien inden for sejlsport er ikke kun vigtig for de professionelle sejlere og deres både. De teknologiske fremstød kommer også alle øvrige sejlsports-interesserede til gode. Blandt andet i form af bedre mediedækning af de mange forskellige kapsejladser og tursejladser på TV og via live streaming på nettet.

I dag gør man brug af den seneste drone-teknologi for at kunne videregive fantastiske live billeder af enhver sejlads på havet. Der benyttes også bedre og stærkere kameraer med store opløsninger, som kan videregive knivskarpe billeder fra sejladserne.

Teknologien er på den måde med til at gøre oplevelsen af sejlsportskonkurrencer endnu vildere og endnu mere intense for seerne hjemme i stuerne. Teknologi kommer derfor alle til gode, når det handler om sejlsport og kapsejladser.

content-loader
content-loader
content-loader