Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Nogle bilister hænger blot sikkerhedswiren rundt om selve anhængertrækket, men det er ikke lovligt og kan koste kørekortet betinget samt udløse en bøde. Foto: Troels Lykke

Mange bilister mister deres kørekort betinget fordi sikkerhedswiren ikke monteres korrekt på bilens karrosseri

Hvis du ikke sørger for, at sikkerhedswiren monteres korrekt på bilens karrosseri, kan du, hvis du får endnu betinget dom indenfor tre år, miste kørekortet. Straffen gælder for trailere med en totalvægt på over 750 kg med en påløbsbremse. Flere bilister mister nu deres kørekort betinget, fortæller FDM. Opdateret 11.4.

Af Troels Lykke |

Alene i den første uge i marts mistede otte bilister deres kørekort betinget, og samtidig fik de en bøde, fordi de ikke havde fastgjort deres trailer korrekt - og det alene i Retten i Glostrup, skriver FDM.

Trailere – også kaldet påhængsvogne – med en totalvægt over 750 kg skal være forsynet med en påløbsbremse. Hvis en anhænger har en påløbsbremse, skal den være fastgjort til den trækkende bil med en sikkerhedswire.

Det er vigtigt, at sikkerhedswiren, også kaldet sprængwiren, monteres korrekt på bilens karrosseri. Det vil typisk være et lille "øje" tæt på anhængertrækket.

Sikkerhedswiren rundt om anhængertrækket er ikke nok

Nogle bilister hænger blot sikkerhedswiren rundt om selve anhængertrækket, men det er ikke lovligt og kan koste kørekortet betinget samt udløse en bøde.

Dét, da det er ulovligt og medfører bødestraf på 2.500 kr. samt en betinget frakendelse af kørekortet i tre år. Det betyder, at hvis man får endnu en betinget dom indenfor tre år, mister man kørekortet helt i en periode. Dermed skal man bestå både teoriprøven og den praktiske køreprøve, forklarer FDM.

Misvisende info om sikkerhedswiren

En læser, Torben Christensen, præsicerer overfor Minbaad.dk i en mail:

- Den FDM-relaterede besked vedrørende trailer-sikkerhedswire er ikke korrekt eller i det mindste misvisende. Sikkerhedswiren må IKKE fastgøres i øjet på den såkaldte AFTAGELIGE del af trækket (hvis der er sådanne), men gerne  i øje på den fastsiddende del af trækket - også øje på fast krog.

- For eksempel er øjet på BMW's elektriske svingkrog - der ikke er såkaldt aftagelig - godkendt  som fastgørelsespunkt for sikkerhedswiren. Der burde bare skrives ganske kort: Sikkerhedswiren må ikke fastgøres til øje på en eventuelt aftagelig del af trækket. Reglerne kan ses på Færdselsstyrelsens side vedrørende bilsyn.

Andre regler i Østrig

Sætter du kursen ud af Danmark, er der til gengæld andre regler at tage højde. Det gælder eksempelvis i Østrig:

- I Østrig er der ved kørsel med trailer uden påløbsbremse krav om, at traileren skal være fastgjort til bilen med kæde rundt om anhængertrækket! Ellers vanker der en anselig bøde, fortæller Europajollefar Poul Erik Livbjerg til Minbaad.dk.

content-loader
content-loader
content-loader