Gå til hoved-indhold
Tur
I 1980’erne sluttede flere aluminiumsbåde og ferrocement både sig til sejladsen og den blev omdøbt til Metal Cup.
Tur

Metal Cup i Sletten for selvbyggere og langturssejlere: En hyldest til både med hjerter af stål

Hvert år samles både i metal med sjæl og historie i Sletten Havn til den traditionsrige kapsejlads, Metal Cup. Her er det ikke kun konkurrencen, men også fællesskabet og det gode humør, der er i fokus, når der sejles 3. lørdag i september for 43. gang.

Af Troels Lykke |

En hård kerne af selvbyggere og langturssejlere er i 43 år mødt op til Metal Cup den første lørdag i oktober. Metal Cup har i de senere år oplevet et fald i antallet af deltagende både – fra tidligere at have op til 20 både på startlinjen til nu at tælle kun 5-7 både, og det har givet anledning til selvransagelse blandt deltagere og arrangører.

Flere af de deltagende både kommer fra den vestlige side af Storebælt, og da vejret i oktober ofte er blæsende og koldt kan det blive en lang og hård tur for blot at nå frem, fortæller en af arrangørerne Flemming Ekstrand, der har deltaget i Metal Cup siden 1991.

Flere bruger derfor op til 6 dage på at nå frem, deltage og komme retur. Og det har afholdt nogle både fra at melde sig til. Også selvom de gæve sejlere gerne tager en hård sejlads under Cuppen.

Derfor er datoen i 2024 ændret til 3. lørdag i september

Ændringen i datoen er derfor et forsøg på at trække flere deltagende både til i håbet om at nogle lune og solrige septemberdage vil være præcis, hvad der skal til for at give Metal Cup nyt liv.

”Vi håber at vi kan få flere deltagende både til sejladsen, som kan bidrage til at traditionerne vedligeholdes og fornys.” siger deltagerne.

Kapsejlads med hyggen i Fokus

Fra starten hed sejladsen ”Steel-Cup” og var en kamp mellem 4 selvbyggede stålbåde fra Helsingør, som kæmpede om hvem der kom først rundt om Ven med start og mål i Sletten havn.

I 1980’erne sluttede flere aluminiumsbåde og ferrocement både sig til sejladsen og den blev omdøbt til Metal Cup. Bådene sejler efter omvendt handicap-regel, så både med højst handicap starter først og første båd i mål vinder.

Bådene ankommer til Sletten Havn i løbet af fredag og derfra starter hyggen med øl på kajen og besøg i de forskellige både. Det er ofte blevet sent inden den sidste røverhistorie er fortalt og folk går i køjen. Lørdag morgen mødes alle til skippermøde og så gælder det om at være klar i hovedet og få de rigtige koordinater på vendemærker på plads før turen går rundt om Ven.

Der bliver gået til biddet under sejladsen og der udspiller sig ofte drabelige kampe om placeringerne. Under sejladsen skal hver båd forberede et festligt indslag til aftenens præmieuddeling og denne præmie er næsten lige så vigtig som præmien for sejladsen.

Slettens hyggelige klubhus danner ramme om en lækker middag til alle sejlerne og her er alle sejlmæssige tvister skrinlagt og der hygges til langt ud på natten. Søndag morgen afgår de første både, som har langt hjem, mens Øresundssejlerne kan tage den mere med ro. Alle glæder sig til at ses igen året efter.

Kom og vær med

Så hvorfor ikke tage chancen og melde dig til årets Metal Cup nr. 44? Om du har en båd, der allerede har deltaget før, eller du står med en nybygget drøm, der bare venter på at få sin debut, så er der plads til dig.

Og hvis du bare er nysgerrig, så er du selvfølgelig også velkommen til at komme forbi Sletten Havn den 3. lørdag i september og opleve stemningen. Om ikke andet kan du købe de mest fantastiske fiskefrikadeller i fiskebutikken på havnen.

Du kan finde mere om sejladsen på facebook ”Metal Cup Sletten”. Her kan du kontakte arrangørerne som gerne svarer på spørgsmål og håber på deltagelse fra flere nye metal og ferrocement både.

content-loader
content-loader
content-loader