Gå til hoved-indhold
Havne
Teknik og Miljø vurderer, at langt de fleste både ikke kan leve op til de krav, der er i bygningsreglementet for boliger. Her ses Marselisborg Havn. Foto: Troels Lykke

Måske slut med at bo på en lystbåd i Aarhus Kommune, der kræver at bådejerne skal søge om byggetilladelse

Bådejerne skal søge om byggetilladelse, som om deres båd var et hus på land. De har to år til at efterleve reglerne. Aarhus Kommune har skrevet til de 108 personer, der pt. er tilmeldt folkeregisteret med bopæl i en lystbådehavn, at en båd ikke kan benyttes som helårsbolig, skriver Aarhus Stiftstidende.

Af Troels Lykke |

Ingen bådejere har på nuværende tidspunkt søgt byggetilladelse, og Teknik og Miljø vurderer, at langt de fleste både ikke kan leve op til de krav, der er i bygningsreglementet for boliger.

Det er Trafik-, Bolig og Byggestyrelsen, der har meldt ud, at beboelse på lystbåde eller husbåde kræver, at der er givet en byggetilladelse som dokumenterer, at båden lever op til byggelovgivningens krav til en helårsbolig. Det gælder ikke kun i Aarhus Kommune. Men i hele landet.

- Styrelsen kræver et større fokus på blandt andet sikkerheden og havmiljøet, og at gældende regler bliver overholdt. Derfor vil vi nu sammen med lystbådehavnene sætte gang i en proces, så reglerne for boliger på både kan overholdes, siger rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang til Aarhus Stiftstidende.

Problemer med kolibakterier i havnevandet i Aarhus Lystbådehavn

Der har været problemer med kolibakterier i havnevandet i Aarhus Lystbådehavn. Noget der kunne tyde på, at ikke alle lyst- og husbåde efterlever forbuddet mod at udlede spildevand i havnebassinet.

Det er ikke kun personer med folkeregisteradresse i den kommunalt ejede Aarhus Lystbådehavn, der har modtaget brevet. Bor man på en lystbåd i Marselisborg Lystbådehavn, Egå Marina, eller Kaløvig Bådehavn, skal "boligen" leve op til de samme regler, skriver Aarhus Stiftstidende.

Aarhus-sejler: Aarhus Kommune har et horn i siden på sejlere, der bor i både

Michael Sørensen, der er en sejler fra Aarhus, skriver i et facebook-indslag i gruppen 'Os der bor på vore både:

- Er ikke sikker på at den er gangbar, men Aarhus kommune har et horn i siden over at nogle bor i båd i Aarhus havn og ikke første gang de prøver bekæmpe det, skriver Michael Sørensen og fortsætter:

En båd er en båd og flytbar ikke en fast bolig der er opført nogen steder og kræver derfor heller ikke byggetilladelse.

Folkeregisterlov tungere end lokal lov

- Folkeregisterloven kræver at man registrerer sig hvor man opholder sig og at opholdsstedet godt kan være flytbar, som fx en båd eller autocamper, eller sågar et telt er ligegyldigt. Blot man har havnens eller grundejeres tilladelse til at bo der.

- Sidste gang Aarhus kommune lavede en regel der skulle forbyde folk at bo i båd på havnen i Aarhus. Der gik nogle stykker sammen om at henvende sig til folkeregisteret og fik medhold. Folkeregisterloven er en landsdækkende lov vedtaget af folketinget og den vejere tungere end lokale love, siger Michael Sørensen.

content-loader
content-loader
content-loader