Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Motorbåden på slæb af Marinehjemmeværnet. Foto: Andreas Birkebæk, HVF 362 Helsingør / Facebook

Pan Pan-kald bliver forvandlet til et Mayday ved Drogden Fyr

En besætning på fire kommer i problemer nær den trafikerede sejlrende ved Drogden Fyr. Heldigvis er Marinehjemmeværnet i området.

Af Sara Sulkjær Hansen |

Drogden Fyr. Et fyr, der med sin placering på åbent hav syd for Amager og Saltholm i Øresund hver dag har udsigt til den travle skibstrafik, der bevæger sig gennem sundet.

Med andre ord: Fyret er absolut ikke placeret i et område, hvor man som lystsejler ønsker at færdes ret længe ad gangen - og dét slet ikke med en motor, der har meldt stop.

Ti sømil fra hjælp

Ikke desto mindre udsendes natten til lørdag et Pan Pan-kald netop fra området omkring sejlrenden ved Drogden Fyr. En motorbåd med to mænd og to kvinder ombord har fået motorstop.

Et Pan Pan-kald udsendes over VHF'en. Et kald, der når såvel den svenske kystredningstjeneste som Marinehjemmeværnets fartøj MHV 906 FÆNØ, der netop er på patruljesejlads omkring Sjælland.

Med ti sømil til havaristen skifter fartøjet straks kursen. Stævnen vendes mod motorbåden, der opretholder kontakten til Marinehjemmeværnets fartøj.

VHF uden strøm

Klokken 01.40 tager situationen en kritisk drejning. Besætningen udsender et MayDay-kald, og situationen forvandles med ét fra mindre alvorlig til alvorlig - og vigtigheden af hurtigt at nå frem til de nødstedte følger med.

Det er ikke let. Motorbådens håndholdte VHF løber tør for strøm, mens et besætningsmedlem er alvorlig tilskadekomment efter et fald, hvor hoved og haleben har taget skade, hvilket er direkte årsag til det udsendte Mayday:

- Kort efter denne melding ”dør” havaristens håndholdte VHF-radio, da den løber tør for strøm, hvilket besværliggør lokaliseringen af havaristen, da han ikke ligger på den opgivne position, forklarer Andreas Birkebæk fra Marinehjemmeværnet på Facebook.

Ambulance tager imod

Heldigvis lykkes det at skabe kontakt via en mobiltelefon. Marinehjemmeværnet ledes mod havaristen, en sygdomsbehandler bliver overflyttet, og motorbåden tages på slæb mod Dragør Havn.

Da de to besætninger ankommer til havnen kl. 03.30, tager en ambulance imod besætningen og ikke mindst den sårede, der tilses. Samtidig kan Marinehjemmeværnet fortsætte sin patruljering langs de sjællandske kyster.

Kilde: Marinehjemmeværnet

content-loader
content-loader
content-loader