Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
DMI har onsdag udsendt et varsel om forhøjet vandstand i store dele af landet. Screendump: DMI

Løsn fortøjningerne - vandet stiger med op til 2,7 meter natten til torsdag

Kraftige vandstigninger forventes at ramme store dele af landet i løbet af det næste halve døgn. Sejlerne opfordres til at sikre deres både med fortøjninger og affjedring.

Af Sara Sulkjær Hansen |

Vinden hyler i masterne, mens vindmålerne på landets lystbådehavne sladrer om stormende kuling og vindstød af stormstyrke langs den jyske vestkyst.

En vind, der ikke blot aflæses på målerne. Også vandstanden er stødt stigende og kulminerer flere steder natten til torsdag efter den kraftige vestenvind, der i flere dage har presset enorme mængder vand mod de vestvendte kyster.

Helt op til 2,7 meter over daglig vande må sejlerne i Vadehavet berede sig på. En kraftig vandstigning, der ifølge DMI topper natten til torsdag.

Hav styr på fortøjninger og affjedring

Også de mange lystsejlere i Øresund og på Fyn kan med fordel starte bilen og sætte kurs mod havnen.

Med et vandspejl, der hæver sig op mod 1,5 meter over normalen, er der risiko for, at fortøjningerne ikke rækker, og at bådene bliver forsvarsløse over for vandets indmarch i havnene.

Det er blandt andet tilfældet i Bogense, hvor opfordringen fra havnens personale er klar:

- Vi opfordrer til, at alle med båden i vandet sørger for, at fortøjninger og affjedring er i orden. I eftermiddag slukker vi for strømmen på de faste træbroer og den lave kaj i den gamle havn. Strømmen bliver tændt igen i morgen, fortæller Bogense Marina til sejlerne på Facebook.

Et kraftigt lavtryk står bag

Det er ikke overraskende et kraftigt lavtryk, der bærer ansvaret for den voldsomme vind og de markante vandstigninger, der følger i kølvandet:

- Den kraftige vind er forårsaget af et kraftigt lavtryk, som passerer nord om Danmark hen over den sydlige del af den skandinaviske halvø, forklarer meteorolog Erik Hansen på DMI's hjemmeside.

Tjek vandstandsniveauet i din havn hos DMI her.

Kilde: DMI

content-loader
content-loader
content-loader