Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Jesper Stig Andersen kan noget med dyr. Han er også venner med delfinen, Delle, der opholdt sig i Svendborgsund i 3,5 år. Nu er venskabet med Maggie, hvor han også får lov til at passe dens unger.
Kapsejlads
Jesper Stig Andersen ses her i X-79eren Spiff, lige efter starten gik. Foto: Silverrudder

Dyretæmmeren Jesper Stig Andersen havde sin ven, mågen Maggie, med på X-79er, da starten gik i Silverrudder

Måger og kapsejlads er en sjælden kombi, men sådan var det da Svendborg-sejleren Jesper Stig Andersen startede i Silverrudder i sin X-79er. - Maggie var med i en times tid og datteren Søs (kort tid), siger sejleren, der lå for anker ved Æbelø i seks timer, da lanternerne gik.

Af Troels Lykke |

Det var Jesper Stig Andersens første Silverrudder. Han var en af de 421 tilmeldte og 358 solo-sejlere, der i Svendborg startede fredag 20. september 2024, en tur bagbord rundt om Fyn.

Starten gik i medstrøm og solskin med flere hundrede tilskuere på land, hvor der var stor underholdning med mange grundstødninger ved det luv startmærke, der lå på 1,5 meter vand.

Det var flotte starter i magisk Indian Summer. Den verdenskendte solo-sejlads var i gang.

Det var den 58-årige Jesper Stig Andersen også, i sin første Silverrudder, datteren Cirkeline har før lånt sin fars X-79er Spiff og sejlet rundt i sejladsen.

Men nu kom turen til den populære, selvlærte dyretæmmer Jesper Stig Andersen. Han er kendt gennem flere år for sit usædvanlinge venskab med delfinen Delle, hvor de mødtes, når fynboen kom ud på sit SUP-board.

I mere end tre år holdt delfinen til i Svendborg, men nu er den flyttet til Tyskland, hvor Jesper Andersen i øvrigt mødte den i maj.

Ser Maggie hver dag på båden

Nu handler det mere om fugle for den fynske sejler, der har sin X-79er i den runde havn ved Svendborg Amatør Sejlklub, hvor Jesper Stig Andersen er medlem.

- Her kommer Maggie (mågen, red.) og besøger mig hver dag på båden. Hun er skøn og Maggie lader mig passe hendes unger, ret vildt, når man ved hvordan måger normalt forsvarer deres unger og den holder også andre måger væk, så der ikke bliver skidt på båden af andre fugle. Vi har kendt hinanden i tre år, hun er ret sød og sætter sig også på min skulder, jeg giver hende nogle gange kattepiller, forklarer sejleren til minbaad.dk. 

Se video hvor Jesper træner med Maggie før Silverrudder

Alt gik fint i starten i Silverrudder for Jesper Stig Andersen. Efter han sejlede ud af sin havn kom Maggie om bord og senere også datteren Søs. Starten gik også godt kunne minbaad.dk se fra kajen. Her fandt fynboen et fint luv spor, hvor han kunne sejlere dybere end fx Dehler 30 OD, der stikker langt mere.

- Jeg havde en virkelig god start og kunne sejle til luv og var blandt de førende i min start på vej ud af Svendborgsund. Ingen kunne gå ind på 1,5 meter vand, så ingen kunne tage vinden fra mig, når jeg holdt mig tættest på land. Maggie fløj til og fra båden et par gange og efter en time var den væk, sammen med Søs, siger Jesper Stig Andersen, som dermed ikke længere havde selvskab.

Så tæt på at drive på Storebæltsbroen

Ved Storebæltsbroens Vestbro var det ved at gå galt i ingen vind og medstrøm.

- Jeg var et mini vindpust fra at måtte starte motoren ved Storebæltsbroen....var såååååå tæt på at drive ind i broen, et minut mere og turen havde været slut, så kom det lille pust som reddede mig og så drev jeg igennem hullet ved broen, pyha. Flere måtte starte motoren for ikke at ramme broen.

Lå seks timer for anker

Senere kom der flere udfordringer til for sejleren ved Fyns hoved fredag aften.

- Nord for Fyn gik lanterne og selvstyre kaput, nærmest samtidig og det var mega tåget, så jeg lagde mig ved Æbelø for anker i seks timer til det lysnede. Jeg prøvede at fikse det, men det kunnue jeg ikke. Men klarede næste nat med nødlanterne, hvor natten var mere klar.

Han kom rundt om Fyn i Silverrudder på cirka 41 timer, da han gik i mål søndag morgen kl. 03.41 i Christiansminde, hvor starten også gik.

- Det var en flot tur, især natten til søndag. Og jeg kom gennem Lillebælt i sol og vind med min gennaker. Det var en virkelig fed og lærerig tur. Jeg elsker jo at sejle og får man problemer løser man det man kan, siger Jesper Stig Andersen.

Og har du så set Maggie efter du kom hjem?

- Jo jo, Maggie ser jeg hver dag. Jeg har jo min båd i vandet året rundt og er på havnen hver dag.

content-loader
content-loader
content-loader