Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
- Jeg monitorer min sundhedsdata i dagligdagen, og når jeg træner. Når jeg overvåger data fra den fysiske del af træningen, så bruger jeg mit smartwatch, siger Rindom. Foto: World Sailing

Anne-Marie Rindom får hjælp fra sundhedsdata - bruger smartwatch i træning - søvn tages også alvorligt

ILCA 6-sejleren Anne-Marie Rindom holder styr på søvn og kroppens ve og vel ved at monitorere sundhedsdata og en ny undersøgelse viser, at danskerne er på linje med atleten om sundhed. Men når det drejer sig om deres søvn, er danskernes interesse for monitorering væsentligt lavere.

Af Troels Lykke |

I Norden bruger vi teknologi som en hjælp til at leve en sundere og mere aktiv livsstil. Det er konklusionen på en ny nordisk undersøgelse udført af Norstat på vegne af Samsung i Danmark, Finland, Sverige og Norge, som undersøger befolkningens holdning til sundhed og teknologi.

Undersøgelsen afslører, at overvågning af sundhedsdata som puls, skridttælling og søvnmønstre motiverer mange til at tage ansvar for deres helbred.

62 procent overvåger sundhedsdata

Mere end tre ud af fem danskere (62%) overvåger deres sundhedsdata som puls, antal skridt pr. dag, søvnmønstre og lignende målinger. Det gælder også for den atleten Anne-Marie Rindom, som repræsenterer Danmark. Ligesom danskerne og resten af Norden bruger hun teknologi til at holde øje med kroppens velbefindende:

”Jeg monitorer min sundhedsdata i dagligdagen, og når jeg træner. Når jeg overvåger data fra den fysiske del af træningen, så bruger jeg mit smartwatch, der er særligt indstillet til sejlads. Det motiverer mig,” fortæller hun i en pressemeddelelse fra Samsung Danmark.

Det vækker også genklang hos danskerne. Dykker man længere ned i danskernes udtalte formål for at holde øje med deres sundhedsdata, bliver mere end hver femte (22 %) i høj eller meget høj grad motiverede til at være fysisk aktive ved at overvåge deres egne data.

Monitorering af søvnmønstre vækker lavest interesse hos danskerne

Trods den høje opmærksomhed rettet mod kroppens generelle sundhed og monitorering af sundhedsdata, er det kun 4 % af danskerne, der monitorerer for at holde styr på deres søvn. Det står i skarp kontrast til sejleren, som mener, at søvnen er afgørende for en god præstation:

”Min primære motivation for at overvåge data er for at holde øje med, hvor meget min krop har restitueret. Jeg holder særligt øje med mine søvnmønstre. Det er rigtigt vigtigt for mig,” fortæller Anne-Marie Rindom.

Ifølge Claus Holm, landechef for Samsung Danmark, er der et uforløst potentiale for danskerne, når det kommer til at holde øje med søvnen:

”Det overrasker mig ikke, at der er så stor forskel på den brede befolkning og Anne-Marie Rindom, når vi taler om monitorering af sundhedsdata. Jeg tror, at de fleste atleter lever efter helt særlige principper, som den brede befolkning ikke gør”, siger Claus Holm, landechef for Samsung Danmark.

”Jeg er derimod overrasket over danskernes monitorering af søvn. Ikke alle går op i en fysisk aktiv livsstil, men alle sover – og med den fokus der har været på danskernes søvn den seneste tid, er jeg overrasket over, at så få holder øje med den. Men det er tydeligt, at monitorering kan være en hjælp til at holde kroppen sund, og der er formentligt et uforløst potentiale for flere danskere ved at følge Anne-Maries eksempel.”

Rindom: Vigtigt at lytte til kroppen

Anne-Marie Rindom debuterede som 20-årig og har derefter sat kurs mod de internationale medaljer. Siden 2022 har hun vundet medaljer ved alle verdensmesterskaber. Men selvom monitorering af kroppens sundhed og restitution bidrager til resultaterne, er det samtidig vigtigt at lytte til kroppen for at lykkes, fortæller Anne-Marie Rindom:

”Selvom jeg har gadgets til at give mig de hardcore facts, er det også vigtigt for mig, at jeg lytter til, hvad min krop fortæller mig. Jeg skal både kunne se og føle, at datapunkterne taler sammen med kroppen.”

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er lavet af Norstat på vegne af Samsung for at undersøge holdningen til sundhed og teknologi i Norden. Dataindsamlingen har fundet sted fra 24. april – 2. maj 2024 i aldersgruppen 18-56+ år. Antal respondenter i Danmark: 1005, Sverige: 1008, Finland: 1006, Norge: 1007, samlet 4026 respondenter.

content-loader
content-loader
content-loader