Gå til hoved-indhold
Store både
I takt med nye vaner blandt bådejerne har behovene i forbindelse bådenes design også udviklet sig, og i dag er der eksempelvis væsentligt større vinduesarealer og dermed mere lys end tidligere. Foto: Princess Yachts
Store både
Udover at bådene generelt designes med mere end blot basale fornødenheder, så indrettes de i stigende grad til bådejernes individuelle behov. Foto: Princess Yachts
Store både
Bådlivet er populært i Danmark, hvor bådene bliver stadigt større og komforten i bådene i dag skal matche den, man er vant til i hjemmet. Foto: Princess Yachts

I dag skal båden (næsten) kunne det samme som boligen

Bådlivet er populært i Danmark, hvor bådene bliver stadigt større og komforten i bådene i dag skal matche den, man er vant til i hjemmet, sådan lyder det fra Princess Danmarks direktør Mads Roepstorff fra Greve Marina.

 

Af Troels Lykke |

Livet på vandet er populært og bådene i havnene vokser. Populariteten på navnlig de større både er steget markant, og der stilles nye krav til, hvad en båd skal kunne.

– Der er kommet væsentligt større efterspørgsel på de store bådpladser de seneste år. Udover behovet for mere plads er et øget behov for komfort også en tydelig tendens. Flere får med for eksempel opvaske- og vaskemaskiner, og vi ser det blandt andet på strømforbruget, hvor vi har opgraderet strømstyrken på mange af pladserne, fortæller Thomas D. Fog, der er havnechef i Marselisborg Lystbådehavn.

Siden 1965 har Princess Yachts designet og fremstillet både, og også her erfarer man, at der gennem de seneste år er sket et skifte i bådejernes vaner.

– I mit arbejde er jeg i løbende dialog med blandt andet kunder og havnechefer i mange danske havne, og i takt med at størrelsen og komforten øges, er det tydeligt, at der er sket en stigning i, hvor meget tid folk tilbringer i bådene. Mange tager for eksempel lige en weekend om bord – også hvis man ikke skal ud at sejle – og sådan var det ikke i samme grad tidligere, siger Mads Roepstorff, der er administrerende direktør hos Princess Yachts i Danmark.

Nyt design

I takt med nye vaner blandt bådejerne har behovene i forbindelse bådenes design også udviklet sig hen over de seneste år. For eksempel er der i dag væsentligt større vinduesarealer og dermed mere lys end tidligere.

– Generelt efterspørger kunderne i stigende grad design og indretning, der understøtter et komfortabelt liv ombord på båden. Båden bliver ofte brugt på lige fod med et sommerhus, hvor der skal være plads til at have venner og familie med. Den skal derfor også kunne meget af det samme, siger Mads Roepstorff og uddyber:

– Køkkenet – eller pantryet – er flyttet agterud og højere op, så det er blevet en central del af båden, der ikke skal gemmes væk. Lige som ved køkkenøen i hjemmet vil man gerne stå og hygge sig med at lave mad sammen på båden. Og det skal være komfortabelt for alle, og selv de mindste kahytter lever op til vores høje standarder.

Individuel indretning

Udover at bådene generelt designes med mere end blot basale fornødenheder, så indrettes de i stigende grad til bådejernes individuelle behov. For at kunne give en potentiel køber en naturtro oplevelse af de valg, der skal træffes, har man hos Princess Yachts indrettet fire forskellige designrum, med forskellige træsorter og inspiration til for eksempel hynder og møbler.

– Lige som man selv vil indrette sit eget hjem, er det vigtigt for vores kunder, at de også på båden selv kan vælge tæpperne på gulvet, stoffet på sofaen og træsorten på fronterne. Én ting er at se materialerne som en lille vareprøve, men man får en meget bedre fornemmelse af, hvordan det fungerer, når man ser det i fuld skala, fortæller Jessica Martinsson, der er indehaver, Princess Yachts West Sweden / Norway / Denmark.

Netop med hensyn til valg af farver og materialer er der stor forskel på, hvad man vælger, alt efter hvor i verden man kommer fra. I Danmark foretrækker op mod 80 procent mat valnød som træsort, i Dubai hitter lyst træ, mens man i USA foretrækker blanklakerede, skinnende overflader.

– Når danskerne skal indrette båden, er det mange af de samme tendenser, som vi ser i boligindretningen, der gør sig gældende. Sandfarvet tone i tone er i høj kurs til tekstiler og beklædning, og sammen med en mat, mørk træsort er det enkelt og elegant som klassisk, nordisk design, siger Jessica Martinsson.

content-loader
content-loader
content-loader