Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
En dykker udforsker et isbjerg ud for den antarktiske halvø. Med en ny udstilling om ekspeditionsprojektet "Pristine Seas" sætter M/S og National Geographic fokus på havbeskyttelse og havets evne til at hele. Foto: Jordi_Chias, National Geographic

Ny fotoudstilling "PRISTINE SEAS" på M/S Museet for Søfart: Døde koralrev bliver levende, og fisk vender tilbage

"PRISTINE SEAS - bringer havet tilbage". På M/S Museet for Søfart i Helsingør fortælles om et ekspeditionsprojekt, der har sat havbeskyttelse på dagsordenen. "Pristine Seas" har gennem 10 år udforsket de sidste vilde områder i verdenshavene, og med fotos, forskning og film.

Af Troels Lykke |

National Geographic Society står både bag udstillingen og projektet, der med 36 videnskabelige ekspeditioner over hele kloden kæmper for at genskabe det uberørte hav - og lykkes med det.

"Pristine Seas" læs om udstillingen, har gennem 10 år udforsket de sidste vilde områder i verdenshavene, og med fotos, forskning og film dokumenteret, hvordan etablering af fredede havområder kan medvirke til at bevare og genoprette livet under havoverfladen. Udstillingens fantastiske fotografier, film og beretninger tager publikum med på fascinerende ekspeditioner gennem tropiske koralrev i Stillehavet til isbjerge i Antarktisk.

Publikum får indblik i ekspeditionernes videnskabelige metoder, fartøjer og samarbejde med den lokale befolkning og partnere. Udstillingen er også et overvældende møde med livet under havets overflade - fra bølgende søanemoner til stimer af farvestrålende fisk, havskildpadder og hajer.

"I en tid hvor nyhederne er fulde af bekymrende historier om iltsvind, stigende vandtemperaturer og fiskedød, giver denne udstilling også et håb.

"Pristine Seas" ekspeditionerne er søfart, der gør os klogere på havet. De vidunderlige fotos viser verdenshavenes skønhed og skrøbelighed, men også havets utrolige evne til at hele sig selv. Havet er hårdt ramt, men formår på magisk vis at genskabe sig selv - hvis vi giver det muligheden for det, " siger Sarah Giersing, Program-og udstillingschef på M/S Museet for Søfart.

Havbeskyttelse for alle
Udstillingen er også et møde med forskere og filmfolk, der er med på ekspeditionerne. F.eks. professoren Enric Sala der i frustration over klimaforandringerne forlod sit job på universitet for at blive miljøforkæmper på fuld tid. Han sluttede sig til National Geographic Society, og grundlagde i 2008 "Pristine Seas" med det formål at 'bringe havet tilbage'.

Siden har projektet været med til at etablere 25 fredede havområder, der sammen dækker 6.5 millioner kvadratkilometer af klodens hav. Det virker. Døde koralrev bliver levende, og fisk vender tilbage til områder, der før var udryddet af overfiskning. Havet kommer til live. "Formålet er også at vise havets skønhed frem for at inspirere os alle til at passe på det.

"For at beskytte oceanernes særlige områder er vi nødt til at kombinere forskningen med fantastiske billeder, for at inspirere andre ved at tale både til hjernen og hjertet Jeg glæder mig til at vise over ti års filmarbejde og videnskab på National Geographics første 'Pristine Seas' udstilling," siger Enric Sala, grundlægger og leder af "Pristine Seas".

Ses i Helsigør fra 1. marts og vises et år frem

"Pristine Seas - bringer havet tilbage" kan ses fra d. 01.03 frem til marts 2025.

Udstillingen er støttet af Dampskibsselskabet NORDEN A/S // D/S Orient’s Fond.

Om National Geographic Society: Global NGO der bruger videnskab, ekspeditioner, uddannelse og historiefortælling til at synliggøre og beskytte verdens vidundere. Siden 1888 har National Geographic flyttet grænserne for udforskning af naturen gennem dristige personer, nyskabende ideer, mere end 15.000 donationer til arbejdet på alle syv kontinenter og uddannelsestilbud til tre millioner studerende hvert år. National Geograhic når ud til et globalt publikum med engagerende historier, oplevelser og formater.  Mere info: www.nationalgeographic.org eller InstagramLinkedIn og Facebook.

content-loader
content-loader
content-loader