Dragonfly 40 med Thuesen, Quorning og Beltov først i mål i 900 sømil MidsummerSail
Bådejer Jens Thuesen, Dragonfly 40-producent Jens Quorning og Tor Beltov sejlede sig ind i historiebøgerne, da deres DF 40 som første flerskrogsbåd nogensinde sejlede først i mål i den legendariske Agora direct MidsummerSail. Turen fra Tyskland til Nordsverige tog 5 døgn og 19 timer. Interview.
For første gang nogensinde blev Agora direct MidsummerSail vundet af en trimaran. Den danske Flying Dragon, en specialbygget kulfiber Dragonfly 40, krydsede målstregen som den hurtigste båd i den 900 sømil lange kapsejlads, der går tværs over Østersøen fra syd til nord.
Efter 5 dage, 19 timer, 54 minutter og 23 sekunder ramte Flying Dragon den berømte gule bøje ved Tøre i Sverige, som markerer afslutningen på sejladsen og samtidig overgangen fra Østersøen.
Bag roret stod den erfarne sejler Jens Thuesen, flankeret af Dragonfly-producent Jens Quorning og Tor Beltov. Trioen kæmpede sig gennem meget omskiftelige vejrforhold – fra stille og spejlblankt vand ved starten i Wismar til kraftig vind fra alle retninger undervejs mod nord.
Nordens længste sejlads
Agora direct MidsummerSail er Østersøens længste sejlads og samtidig den eneste, der går fra havets sydligste punkt i Wismar, Tyskland, til det nordligste punkt ved Tøre i Sverige – en strækning på hele 900 sømil. Sejladsen tiltrækker deltagere i mange forskellige bådklasser, og i år var ingen undtagelse.
Det var 10. gang, den spektakulære sejlads blev afviklet, og traditionen tro skete starten på årets længste dag – sommersolhverv, den 21. juni. 72 både deltog i jubilæumsudgaven, der blev skudt i gang med kanonsalut fra det historiske skib Wissemarer i Wismar.
Starten foregik i perfekte forhold med sol og jævn vind, men hurtigt udviklede vejret sig dramatisk. Et lavtrykssystem byggede sig op over Østersøen, og mange deltagere fik hårdt vejr at kæmpe med.
Kæntring og helikopterredning
Ved Bornholm gik det galt for en tysk solo-sejler i en Seacart 30-trimaran.
Båden kæntrede, selvom vinden kun målte omkring 10 m/sek. Sejleren blev reddet af en redningshelikopter og bragt til behandling på Skejby Sygehus i Aarhus, mens båden, der lå med bunden i vejret, senere blev slæbt ind til Bornholm og blev vendt om af en kran. Masten var for længst knækket af.
37 knobs vind og natsejlads i dagslys
Minbaad.dk talte med Jens Quorning kort efter målgang, hvor han lagde ikke skjul på, at sejladsen havde tæret på kræfterne.
– Vi målte op til 37 knobs vind, og langs Øland havde vi virkelig god fart i båden. Loggen rundede 21,7 knob. På vores bedste døgn tilbagelagde vi 239 sømil. Men vi havde næsten ingen vind i starten, og de sidste 2,5 døgn havde vi stort set kryds mod målstregen. Alt det kostede os rekorden, der lyder på 4 døgn og 20 timer, fortæller 63-årige Jens Quorning.
Han tilføjer, at han nærmest måtte sove to døgn efter målgang for at være klar igen på Dragonfly-værftet i Skærbæk, hvor båden er bygget. Jens Quorning sov nærmest ikke de sidste to døgn i sejladsen, for at han og holdet kunne fokusere på vinddrejninger og sejlskift for at sikre førstepladsen.
Æg, bacon og ingen alkohol
Holdet havde passende og afmålt proviant om bord, men ingen alkohol.
– Hvis en mand falder over bord, skal vi være klar i hovedet ligesom vi vil sejle båden 100% effektiv. Vi drikker aldrig alkohol under kapsejladserne, forklarer Quorning, der selv kun sov cirka fire timer i døgnet under den næsten seks døgn lange sejlads.
Jens Quorning styrede båden undervejs, som også de to andre om bord gjorde det.
– Vi var dog hæmmet af at finde de rigtige vejrsystemer, fordi vi mistede internet om bord. Vi skal nok have Starlink til næste gang, så vi kan optimere vores kurs. Vejrsystemerne ændrede sig meget hurtigt hele tiden. Nogle gange manglede vi vind, andre gange havde vi alt for meget, siger Quorning.
Solcreme på kl. et om natten ved polarcirklen
Turen bragte også mandskabet op i områder med dagslys døgnet rundt.
– Vi tog solcreme på klokken ét om natten. Der var sol hele døgnet, det var ret specielt, smiler Quorning.
Flying Dragon, der normalt ligger for svaj ved Thurø, er en Dragonfly 40 i performance-version med ekstra høj kulfibermast på 22,5 meter.
Den kun 5,6 tons lette trimaran er udstyret med Elvstrøm Sails – et 85 kvadratmeter storsejl, en 42 kvadratmeter genua, en 75 kvadratmeter Code-O og tre gennakere på hhv. 110, 160 og 200 kvadratmeter.
– Vi havde virkelig mange sejlskift og gav den fuld gas hele vejen. Denne Dragonfly 40 har masser af stabilitet med de dybe, lange sideskrog, der er to fod længere end hovedskroget. Jo mere vi presser båden, jo bedre ligger den i vandet. Vi var aldrig i tvivl om, at den kunne klare det, forklarer Quorning.
En vild naturoplevelse
Udover fart og konkurrence bød sejladsen også på stor naturoplevelse.
– Det var en fed tur, men virkelig lang. Nu skal skipper Jens Thuesen jo sejle båden hjem til Thurø – det svarer nærmest til, at han har krydset Atlanterhavet, siger Quorning, der tidligere med holdet har sejlet Danmark Rundt fra Aarhus.
Læs mere om sejladsen på: www.midsummersail.com

