Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Dagen byder på en lang række søsætninger, men højdepunktet indtræffer omkring kl. 13, hvor Havhingsten fra Glendalough – med sine 30 meter og massive egetræskrop – kræver både muskelkraft og millimeterpræcision. PR-foto

Årets største forårsbebuder: Vikingeskibene kommer i vandet, som i gamle dage

Det er et syn, der emmer af rå kraft, fællesskab og levende historie: Lørdag den 5. april markerer for alvor forårets komme, når Vikingeskibsmuseets imponerende flåde af rekonstruerede vikingeskibe igen rammer vandet i Roskilde Fjord.

Af Troels Lykke |

Ved havnen i Roskilde står over 200 dedikerede medlemmer af Vikingeskibsmuseets bådelaug klar til at trække, bære og skubbe skibene tilbage i deres rette element. Kulminationen er søsætningen af museets flagskib, det 12 tons tunge langskib Havhingsten fra Glendalough.

– Det er en helt særlig dag hvert år. Foråret begynder først rigtigt, når Havhingsten glider i vandet, siger en af bådelaugets frivillige med et smil, mens han smører skibets køl med oksetalg, det skriver Vikingsskibs Museet.

Muskler, traditioner og oksetalg

Dagen byder på en lang række søsætninger, men højdepunktet indtræffer omkring kl. 13, hvor Havhingsten fra Glendalough – med sine 30 meter og massive egetræskrop – kræver både muskelkraft og millimeterpræcision.

Skibets køl glider på en smurt træskinne, hvor oksetalg mindsker friktionen og hjælper skibet sikkert ned mod fjorden. På begge sider står 50 sejlere klar i formation, og med ét fælles råb sætter de hele skibet i bevægelse:

– Styrbord klar! Bagbord klar! Begge sider klar! 1-2-3… Hal!

Langsomt, næsten yndefuldt, bevæger det imponerende fartøj sig ned mod vandet, indtil det ligger og vugger i fjordens rolige bølger – klar til en ny sæson med sejl, årer og eventyr.

En dag for hele familien

Vikingeskibsmuseet inviterer alle – børn som voksne – til at opleve forårssøsætningen. Hele dagen er der aktiviteter på havnepladsen, og fra Café Knarr serveres nordiske specialiteter som forårssuppe, vikingegryde og hellefisk med ost.

Samtidig får gæsterne mulighed for at komme tæt på bådelaugene, som står bag det imponerende arbejde med at vedligeholde og sejle de historiske skibe.

– Det er levende kulturarv i øjenhøjde. Skibene er ikke bare udstillingsemner – de sejler, lever og udvikles hele tiden, fortæller museets formidlingschef.

Program for lørdag den 5. april 2025:

10.00 - 15.00 – Søsætning af vikingeskibene Skjoldungen, Kraka Fyr, Estrid Byrding, Helge Ask, Rana og Marcus Noer
10.00 - 15.00 – Lastning af handelsskibet Ottar med 15 tons ballaststen
Ca. 13.00 – Søsætning af Havhingsten fra Glendalough
14.00 - 14.30 – Mød bådelaugene foran Café Knarr
10.00 - 16.30 – Café Knarr serverer nordiske retter og forårsspecialiteter

content-loader
content-loader
content-loader