Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
- Jeg har aldrig været i karambolage med fugle, når jeg kitesurfer. Når der er ynglesæson, så tager vi hensyn. Så at det er en drage 22 meter oppe i luften, der forstyrrer fuglene, har jeg svært ved at forstå, siger kitesurferen Jesper. Arkivfoto

Fugle i flugt: Kitesurfing møder kritik fra ornitologer

Dansk Ornitologisk Forening advarer om, at de farverige drager i luften skræmmer vandfuglene væk og skaber unødvendige forstyrrelser i sårbare naturområder. Højde og bevægelse, bekymrer forskerne. Kitesurfere forstår ikke kritikken.

Af Troels Lykke |

– Forstyrrelserne betyder, at fuglene skal bruge energi på at flygte i stedet for at finde føde. Og nogle af dem vender aldrig tilbage, siger biolog Knud Flensted til TV 2

Kitesurfing foregår med en stor drage, der fanger vinden op mod 20 meter over havoverfladen og trækker surferen hen over vandet.

Men det netop højde og bevægelse, der bekymrer forskerne. Ifølge Preben Clausen fra Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet er kitesurfing dokumenteret mere forstyrrende end windsurfing – særligt over for svaner og andre større vandfugle.

– Vi ved fra både danske og britiske undersøgelser, at fuglene reagerer voldsomt på kitesurfere – især når de flyver lavt eller tæt på kystens rastepladser, siger han.

Branchen: Vi tager hensyn

Hos brancheorganisationen Kiteboarding Danmark deler man ikke den bekymring. Formand Rasmus Salomon fremhæver, at foreningen har udviklet et digitalt kort, der viser, hvor fredninger gælder, og at danske kitesurfere bliver uddannet til at tage hensyn til naturen.

– Vi oplever, at nye surfere tager kurser hos dygtige instruktører og lærer, hvor de må surfe. Vi er også gode til at opdrage hinanden i miljøet, siger han.

Han mener, at langt størstedelen af danske kitesurfere er ansvarlige og bevidste om deres omgivelser.

Kilde. TV 2

content-loader
content-loader