Effektiv polering af gelcoat kræver mere end bare kraft
At vælge den rigtige polermaskine er et vigtigt – men hvordan du bruger den, betyder mindst lige så meget, skriver Skippo.se, der ser nærmere på den rette teknik. - Men polerer du kun én gang om året, er det ikke nødvendigt at købe en professionel maskine, siger ekspert til minbaad.dk.
En oscillerende polermaskine kræver finesse for at opnå et flot, ensartet og holdbart resultat.
– Det ser måske let ud, men det kræver faktisk en god fornemmelse. Det handler om at holde et jævnt tryk og ikke skynde sig, siger Ludvig Edman til skippo.se, der guider os igennem poleringens ædle kunst.
Det er teknikken, ikke kun maskinen, der gør arbejdet
En almindelig misforståelse er, at det bare handler om at trykke hårdt eller arbejde hurtigt. I virkeligheden skal du arbejde metodisk, med stabilt tryk og lade maskinen gøre arbejdet for dig.
Presser du for hårdt, kan maskinen stoppe med at oscillere, hvilket reducerer effekten markant. Trykker du derimod for let – eller bevæger dig for ujævnt – bliver resultatet ofte pletvist og ineffektivt.
Ludvig Edman har sammen med kollegaen Mathias et godt trick til at forlænge levetiden på polerskiverne:
– Vi går altid over skiverne med en børste mellem omgangene. Ellers danner der sig klumper, og slutresultatet bliver dårligere, siger han.
Sådan bruger du en polermaskine korrekt:
Arbejd i sektioner
Polér cirka en halv kvadratmeter ad gangen. Det giver bedre kontrol og et mere ensartet resultat.Brug den rette mængde middel
Tre små ”ærtestore” klik direkte på polerskiven er nok. Mere end det er spild.Hold et jævnt tryk
Maskinen skal føles stabil mod overfladen uden at gå i stå. Hvis du presser for hårdt, stopper oscillationen.Rens polerskiven regelmæssigt
Brug en børste mellem hver sektion for at undgå, at der dannes klumper, og for at bevare effekten.Undgå snavs og grus
Hold polerskiven fri for skidt – selv det mindste korn kan lave ridser i overfladen.
Polermaskinen
Før du kaster dig over poleringsarbejdet, er det dog yderst oplagt at investere i en polermaskine. Selvom polermaskiner fås til flere tusinder kroner, er det dog for langt de fleste lystsejlere ikke nødvendigt at hive mere end nogle hundrede kroner op af lommen:
- Der findes polermaskiner i alle prislejer, men polerer du kun én gang om året, er det ikke nødvendigt at købe en professionel maskine, siger Anders Jessen fra www.Hjertmans.dk
Han mener i stedet, at det vigtigste er viljen til at lægge knofedt i poleringen og samtidig lade kemien arbejde for sig.
- Det er faktisk ufatteligt, hvor godt et resultat man kan få, hvis man lægger knofedt i arbejdet, forklarer han til minbaad.dk.

