Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Øriget er ekstremt sårbart over for klimaforandringer og stigende havniveauer.
Kort Nyt

Beha i nyt tv-program fra Fiji, New Zealand og Australien - vil også besøge ørige, der kan forsvinde

Familien Beha sætter i foråret sejlene mod Oceanien for at optage en ny sæson af det populære tv-program Vores Jord – Kurs mod nye eventyr. - Det har også været vigtigt for os at vise noget af det grimme, siger Mikkel Beha til TV 2. Øriget Tuvalu er er ramt af stigende havniveauer.

Af Troels Lykke |

Inden længe drager familien afsted mod blandt andet Fiji, New Zealand og Australien.

- Vi skal dykke ved The Great Barrier Reef i Australien og overnatte i bushen med nogle aboriginals fra Australiens oprindelige befolkning, fortæller Mikkel Beha om det nye eventyr.

Ørige, der kan forsvinde

I den kommende sæson planlægger familien Beha at besøge Fiji, et ørige bestående af ni større øer og hundredvis af mindre øer.

- Vi kommer helt sikkert til at krydse familiens egen kølvandstribe i farvandet omkring Fiji, siger Mikkel Beha til TV 2.

Derudover går kursen mod Tuvalu, et lavtliggende ørige, der er i fare for at forsvinde helt som følge af stigende havniveauer.

Vi glæder os til at tage seerne med til varmere himmelstrøg, men desværre også til egne af verden, der snart forsvinder under havets overflade, siger TV 2-redaktør Henriette Ladegaard-Pedersen.

Flere af familiens medlemmer vil deltage i den nye sæson.

- Måske endda ombord på et velkendt skib noget af vejen, lyder det fra Henriette Ladegaard-Pedersen.

Et af TV 2’s mest populære programmer

Første afsnit af Vores Jord – Kurs mod nye eventyr blev sendt kort før nytår. I den seneste sæson rejste Mikkel Beha og Marian Midé Andersen sammen med deres søn Alfred Midé Erichsen og svigerdatter Madeleine Holbek Boldsen rundt i Sydamerika. Fokus i programserien har været at vise, hvordan klimaforandringer påvirker kloden. Her så mere end 700.000 danskere med.

Tuvalu - et ørige, der kan blive oversvømmet

Tuvalu er et lille ørige i Stillehavet beliggende mellem Australien og Hawaii. Det består af ni lavtliggende koraløer og atoller med et samlet areal på kun 26 kvadratkilometer, hvilket gør det til en af verdens mindste nationer både geografisk og befolkningsmæssigt. Hovedstaden er Funafuti, hvor størstedelen af landets cirka 11.000 indbyggere bor.

Klima og miljøudfordringer

Tuvalu er ekstremt sårbart over for klimaforandringer og stigende havniveauer. Med en gennemsnitlig højde på kun 1-2 meter over havets overflade er Tuvalu et af de lande, der først risikerer at blive ubeboeligt, hvis havene fortsætter med at stige. Mange af øernes ferskvandsressourcer er allerede truet af saltvandssivning, og kraftige storme skaber jævnligt oversvømmelser.

Fremtiden for Tuvalu

På grund af klimaforandringer overvejer regeringen forskellige løsninger, herunder at flytte dele af befolkningen til andre lande, som New Zealand og Fiji. Samtidig arbejder Tuvalu aktivt på at skabe opmærksomhed om klimakrisen og søger støtte til klimatilpasning og beskyttelse af landets eksistens.

Øriget Tuvalu er således både et paradis og et symbol på den globale klimakrise, da dets fremtid i høj grad afhænger af verdenssamfundets evne til at bekæmpe klimaforandringerne.

content-loader
content-loader
content-loader