Gå til hoved-indhold
Tur
Black Marlin i Panamakanalen mellem store skibe. Fotos: Jan Andersen
Tur
Black Marlin er bundet med andre skibe.
Tur
Der er masser af vild natur, da man også sejler i en jungle.
Tur
Tur
Man får udleveret bøjer og fender for at beskytte sin båd.

Jan og hustru gennem Panamakanalen til Stillehavet - et snævert bånd mellem to oceaner

At krydse mellem to verdenshave, Atlanterhavet og Stillehavet, via Panamakanalen er både dyrt, dramatisk og dybt fascinerende. Jan Andersen, hustru og vennerne Christian og Jeff tog turen på 43 sømil og var gennem seks sluser og betalte 3.550 dollars. Følg 33 fods Black Marin på Windpredict.

 

Af Troels Lykke |

56-årige Jan Andersen og hustru startede 7. juli 2024 i Ballen Havn på Sydfyn. Målet er New Zealand, julen 2025.

Og nu er de kommet til steder, man aldrig glemmer at have sejlet – og Panamakanalen er ét af dem. Ikke kun fordi man her passerer fra Atlanterhavet til Stillehavet (eller omvendt).

Men fordi oplevelsen af at ligge side om side med 300 meter lange containerskibe, mens 26 millioner liter vand fyldes under kølen i sluserne, efterlader et indtryk for livet.

Panamakanalen, der blev bygget mellem 1904-1914, er 43 sømil lang og forbinder de to verdenshave via tre slusesæt og ferskvandssøen Gatun Lake. Selve transitten tager typisk 1 eller 2 dage. Men forberedelserne tager længere.

3.550 us dollars for at passere

Som lystsejler betaler du efter længde, men mindste kategori er under 65 fod, så det er her de fleste lander, vi brugte en agent til at hjælpe med papirarbejdet, det koster 400 $.

Jan Andersens båd, den 33 fods trimaran i kulfiber, kostede 3.550 dollars at få igennem kanalen, penge der gik til Canal, Inspektion, Security, Agentfee, Bookingfee.

Dertil kommer leje af ekstra lange fortøjninger, store fendere. Man skal have minimum fire linehandlers – altså mandskab, som skal hjælpe med at håndter liner i sluserne. Mange sejlere hyrer lokale til opgaven, hvis der ikke er nok besætning om bord.

- Vi provianterede i Panama City og købte det sædvanlige: Vand, pasta, kaffe, ris og meget andet. Vi har heldigvis en watermaker, der kan lave en 35  liter vand på 8 timer, siger Jan Andersen, der var to døgn om at sejle gennem Panamakanalen.

Bådens Torqeedo el-motors batteri var ikke nok til at kunne sejle de 43 sømil, så Jan Andersen og gasterne havde lånt en 15 hk påhængsmotor og brugte 25 liter benzin for at gennemføre, det er så det benzin vi kommer til at bruge på den her tur, da Black Marlin ellers kun er powert med sol og vind.

Fik revet klampe af

Jan Andersen, som vi har talt med over messenger, forklarer.

- Turen gik fin gennem kanalen (fra Atlanterhavet til Stillehavet, red.), vi fik dog revet en klampe af, da vi lå i den første sluse. Vi skulle bindes sammen med to andre både, lige før første sluse. Vi sejlede ind i slusen samlet. Vi var på styrbord side af en støre båd og alle tre både sejlede ind bag et støre fragtskib.  Vi havde fortøjningen  til styrbord på vores båd, der blev lukket vand ind i slusen. Så blev sluseporten åbnet og så satte skibet foran os maskinen i frem og vi fik 12 knobs skruevand lige i mod os. Vi blev rusket fra side til side og skulle holde de to både på siden af os. Det kunne min ny monterede klamp ikke holde til, den fløj af.

- En hurtig mand fik sat tovet på den klampe, der var tilbage og vi fik styr på os og de andre både. Vi kunne høre at der blev råbt i vhf til det store skib,  om at sætte farten ned. Man fik lidt sved på panden, men de næste sluser gik uden problemer og da vi skulle ned fra søen igen fik vi lov til at vare alene med et støre skib. Vi var nu var foran det store skib,  så alt gik fint.  

- Klampen var kun en ekstra, som jeg havde sat på til Panamakanalen, der skal vare to klamper i hver ende af båden, det er et krav for at sejle igennem, så jeg måtte sætte en ekstra på foran, det var en klamp til 7,5 $ og nu en historie mere at fortælle, siger Jan Andersen, der til dagligt er bådebygger hos Walsteds Bådeværft og i øvrigt har han selv bygget sin 33 fods Trimaran Black Marlin.

Fra jungle til industri

Kanalen er både vild natur og industriel effektivitet. Man sejler forbi tukaner i trætoppene og kæmpe kraner på havneanlæg. Overnatningen sker ofte midt i regnskoven på Gatun Lake, hvor aberne skriger i skumringen, og fugtigheden klæber til huden.

Det er ikke usædvanligt, at både skal vente et par dage, før de får tildelt en transittid. Nogle bruger ventetiden i Shelter Bay Marina på den caribiske side, andre ved Balboa Yacht Club på stillehavssiden. Begge steder summer af liv, historier og transitrede både.

En af de store søveje

Panamakanalen håndterer omkring 12.000 kommercielle skibe om året. Men også cirk 400 hundreder af lystsejlere benytter årligt ruten som led i en jordomsejling eller længere eventyr. Man skyder genvej for ikke at skulle runde Sydamerikas Kap Horn. Læs mere om Panamakanalen.

At krydse Panamakanalen er som at passere en usynlig grænse mellem to verdener.

Og det er netop, hvad Panamakanalen er. Et snævert bånd mellem to oceaner – og to liv. Ét før, og ét efter, lyder det fra flere lystbåde-sejlere.

Stillehavet er anderledes

Jan Andersen og hustruen Annette, kan skrive under på at Stillehavet er noget anderledes at sejle på end på Atlanterhavet, hvilket de allerede opdagede i deres 6 dages sejltur mod Galapagos-øerne. En tur på 867 sømil fra Panamakanalen. Noget vi snart hører mere om.

- Noget af det første vi mødte i Stillehavet var en en seks meter hvalhaj (se video), da vi sejlede fra Panamakanalen og ankrede ved Las Perlas øerne. Der er i det hele taget meget mere fiskeliv i Stillehavet. Smider man fiskesnøren ud er der bid efter et kvarter, forklarer Jan Andersen.

- Vi var oppe at sejle 16 knob og det var lige i overkanten, så vi tog gennakeren ned og sejlede i stedet kun på 10 knob.

Jan Andersen  og co. har forladt Galapagosøerne og sejler nu i Stillehavet 7,6 knob i let vind, viser Windpredict

content-loader
content-loader
content-loader