Gå til hoved-indhold
OK-jollen fra 1956 holder distancen, og er stadig en meget populær jolle.Kort Nyt
OK-jollen fra 1956 holder distancen, og er stadig en meget populær jolle.
Kort Nyt

Bådebyggeren Knud Olsen er død

Konstruktøren af OK-jollen, Bandholm, Nordisk Folkebåd og mange flere, er død i en alder af 90 år. Se video-interview med Knud Olsen fra NM i Kragenæs.

Af katrine bertelsen |

Legenden, bådebyggeren og yachtkonstruktøren Knud Olsen sov stille ind d. 31. august i Bandholm, og har forladt os i en alder af 90 år. 

Knud Olsen efterlader os alle mange dejlige minder, og har igennem de sidste 50 år sat et solidt fingeraftryk på dansk sejlsport, med bl.a. OK-jollen, Nordisk Folkebåd, Bandholm bådene og Jupiter motorbådene, og ikke mindst en lang række af andre bådkonstruktioner.

Knud Olsen blev født i Præstø i 1919, hvor hans far arbejdede som tømrer. Knud kom i lære i sin fars firma som tømrer og snedker. Knud foretrak dog at bygge både. og som 20-årig startede Knud og han to trillingebrødre deres egen virksomhed med spidsgatteren Vata.

I 1941 designede Knud Olsen Svanen, en konkurrent til Folkebåden, og i 1943 designede han fem 5-metere sammen med sine brødre. 

I 1956 designede og byggede han OK Jollen, hvor OK står for Olsen, Knud. Den var ment som en let og hurtig en-mands jolle og var bygget i plywood (krydsfiner). Oprindelig var den ønsket som en træningsbåd til Finnjollen, men båden krævede en øvet sejlsportsmand, og blev efterhånden en klasse for sig.

I 1960  tegnede han den første Jupiter for Jupiterværftet, som var en Jupiter 30.  Året efter i 1961 lavede han tegning til en ny indretning af Jupiter 30 og næsten samtidig kom tegningerne til Jupiter 40. 

Senere konstruerede han Jupiter 25, der aldrig kom i seriøs produktion som motorbåd. Båden blev dog senere genoplivet på Faaborg Yachtværft som Jupiter 25 M/S efter en del større konstruktionsændringer af Kristian Krull. 

Knud Olsen er nok mest kendt som konstruktøren til Bandholm bådene, som fik navn efter byen han boede i. Han har desuden været konstruktør på bl.a. en del spidsgattere.

Han var også hovedkonstruktør på folkebåden, som han dog ikke fik æren for. 

Gorm Boa , der er indehaver af en af Knud Olsens sidste store træbåde, en Bandholm 40, Nirvana fra 1965, siger om Knud Olsen. ”Han var en meget skikkelig og rar mand. Men var aldrig nogen stor forretningsmand, han interesserede sig for bådebyggeriet ikke forretningen. Han var en meget dygtig bådebygger.”

Knud efterlader sig bl.a. sønnen Lars Olsen der går i faderens fodspor, og bl.a. står bag L23.

Bisættelsen finder sted fra Bandholm Kirke i morgen torsdag kl 13.

content-loader
content-loader
content-loader