Gå til hoved-indhold
En rig skal også være stram på en BB 10-meter. Foto: Søren Svarre, sejlfoto.dkUdstyr
En rig skal også være stram på en BB 10-meter. Foto: Søren Svarre, sejlfoto.dk

Stram nu riggen op

Riggen på moderne både skal altid stå stramt - strammere end de fleste tror.

 

Af Troels Lykke |

Inden sæsonen for alvor skydes i gang, er det vigtigt, at mast og rig bliver sat rigtigt. Både for at sikre sig mod mastebrud og for at få en behagelig sejlads med mest muligt sejlglæde i en ”glad” båd, der er let at sejle, det skriver fpn.dk

Riggen på en moderne båd skal altid stå meget stramt - og strammere, end de fleste sejlere forestiller sig.

Det er den eneste måde at holde forstaget helt stramt på, hvilket er vigtigt. For hvis forstaget ikke står helt, helt stramt, bliver genuaen for dyb i faconen, og båden vil krænge unødigt meget.

Det er en gammel myte, at man bare kan stramme forstaget ved at hive i hækstaget. Det fungerer kun, hvis riggen står meget stramt, lyder rådet i fpn.dk.

Let hældning bagover

Masten skal have en let hældning agterover, så båden både føles næsten neutral på roret, dvs. at man ikke skal bruge kræfter på at styre båden, og samtidig selv styrer langsomt op mod vindøjet, når man slipper roret.

Ved tilrigningen er det vigtigt at give vantskruer i rustfri stål noget saltvands- og varmebestandigt fedt eller olie på gevindene, ellers er der risiko for, at gevindene ”river” og låser sig uhjælpeligt sammen.

Få fire god råd

Læs hele artiklen og få fire gode råd her

Kilde: fpn.dk

Sælges:

BB 10-meteren på billedet er i øvrigt til salg på mitbaadmarked.dk - se pris og annonce her

content-loader
content-loader
content-loader