Gå til hoved-indhold
Alinghi's mange detaljer.Kapsejlads
Foto: Alinghi

Hestbæk: De kalder det America's Cup!

De fleste har måske ikke lige opfattelsen af at den forestående event kan kaldes en America's Cup. Læs kommentar og analyse fra tidligere America's Cup-sejler Michael Hestbæk, der er vores rejsekammerat og ekspert i Valencia.

 

 

Af Michael Hestbæk |

America's Cup får ikke den store omtale i pressen, tror jeg.

For os der var med i den sidste Cup i Valencia med 12 syndikater, en hel by der var sat op til at afvikle et kæmpe sports arrangement, var det lidt af et vakum der opstod efter afviklingen af den 32. Americas cup, som sluttede sommeren 2007, her havde jeg sejlet med Jesper Bank på det tyske hold.

De fleste af os Danskere som alle havde indstillet deres omgivelser efter livet som sejler på et AC hold fik sig da også lidt af en overraskelse da protekollen blev fremlagt fra Alinghi’s side.

Mange af os forlod Valencia i 2007 med forventningen om at vende tilbage til en ny AC satsning måske allerede hen mod efteråret hvis alt gik vel. Nu var alle rammerne jo på plads i Valencia så hvorfor ikke tage endnu en Cup i de samme rammer inden for 2-3år.

Hvem er skurken

Det er nok svært helt præcist at bestemme hvem der er skurken i dette spil, men som udenforstående kun med begrænset insider viden må det nok siges at Alinghi med Ernesto Bertarelli i spidsen, er hovedårsagen til at det gik som det gik med afviklingen af en Deed of gift sejlads mellem Oracle og Alinghi.

Havde Oracle ikke lagt sag an mod Alinghi ville disse simpelthen have for meget at skulle have sagt mht. til Umpirere, dommere og sågar udfordrer hold.

Hvem er hurtigst

Der er jo blevet gættet meget om hvem der vinder giganternes kamp ikke mindst her på siden.

En katamaran mod en trimaran oven i købet med forskellig sejlføring. Sikkert er det at der bliver betydelig fart forskel mellem de to både samt at de nok ligger lidt fra hinanden mht. i hvilket vejr og vindforhold de foretrækker at møde hinanden i.

Vi tænker vel alle at Alinghi rykker bedst i den helt lette vind mens Oracle nok har sin force i 10 knob og opefter.

Når det så er sagt er det ikke mange billeder af Oracle der har problemer med at flyve to skrog selv med meget små krusninger på vandet. Men andre ord virker det som om de er i stand til at power båden utroligt godt op.

Match race

Nå men spændende bliver det i hver fald når de endelig liner op på start linjen. Det er umiddelbart svært at forestille sig der bliver sejlet match race på hinanden måske bliver det til et på vendinger lige efter starten men ellers må vi nok forvente at bådene går i dragrace mode og sætter deres lid til at deres design og grej holder til at komme banen først rundt.

Min favorit

Det er mere eller mindre umuligt at udråbe en favorit på nuværende tidspunkt. Men personligt hepper jeg på Oracle ikke mindst fordi jeg tror på at med dem som vinder, kommer Cuppen tilbage på rette spor med lige kår for alle.

Mere følger fra Valencia

Michael Hesbæk

americascup.com/en/

Michael Hestbæk under træning  med Bank i Valencia. Foto: Troels Lykke

content-loader
content-loader
content-loader