Gå til hoved-indhold
Ankre af plastikUdstyr
Plast-ankrene fås i tre størrelser og i lyserød!

Et anker af plastik

Et anker til jollen, RIBen eller en meget lille båd behøver ikke længere være af hårdt metal, der kan skade båden og er uhåndterlig at have med at gøre. Nu fås de i plastik.

Af Jakob Johannsen |

Min gamle for længst afdøde far havde noget han kaldte et “frokost-anker” i sine både. Det var et mini-paraplyanker, som var alt for lille til at holde hans Knarr forankret til havbunden, men stort nok til – i stille vejr og på fladt vand – at forhindre at båden drev alt for langt, mens han nød sin frokost og en lille lur om bord.

Fordelen var, at det var meget lettere at både bære og håndtere det lille anker, som havde sin faste plads i kistebænken uden at påvirke bådens vægtbalance. Mens det rigtige anker lå tungt og strategisk placeret lige foran masten.

Frokost-anker i plastik

Nu er der kommet et anker, som ville have glædet min far: Et lille anker i plastik, som er nemt at håndtere og samtidig ikke skrammer og skader båden, hverken når det ligger stuvet eller håndteres.

Det er nemlig et problem især i mindre og hurtiggående fartøjer, at et tungt anker af metal hurtigt kan banke hul i gelcoaten eller andre vitale dele af båden, når båden sejler.

Fra down under

Det er det australske Cooper Anchors, der har opfundet det lille venlige anker, som enten kan bruges som ”frokost-anker” til mellemstore både, eller til helt små motorbåde og joller under fire meter i længde eller mellem 300 og 500 kg.

Ankeret vejer omkring 1 kg, det er udformet i nylon med indstøbt bly i hovedet, så det ifølge fabrikanten, altid lander med ploven ned ad, som naturligvis straks graver sig ned i havbunden og holder båden fast

Det hænger ikke fast!

I Australien har man mange koralrev, og her tæller det også, at kæden/ankertovet, sættes fast i et øje, som sikrer en perfekt balance, når ploven skal pløje sig ned i havbunden. Men hvis ankeret sætter sig fast, f.eks. i et koralrev, så vil en lille sikkerhedssplit knække, når man trækker kraftigt i tovet, og ankeret automatisk løsne sig fra sin ”fælde”.

Ankeret er blevet testet gennem 12 måneder og har modtaget flere design og innovations priser ”down under”. Prisen i Australien er omkring 200 kr og man kan læse mere om ankeret, der fås i flere pastelfarver heriblandt lyserødt på www.cooperanchors.com.au ligesom man kan bestille det på nettet via den adresse.  

Link til video www.abc.net.au/tv/newinventors

content-loader
content-loader
content-loader