Gå til hoved-indhold
På Oures sejles i DS 37er. Foto: Per HeegaardKort Nyt
På Oures sejles i DS 37er. Vi så dem buldrer let sammen. Foto: Per Heegaard

Bliv duelig til søs

Mød her 33-årige Laura Beckwith, der tog et duelighedsbevis på 14 dage på Oures Sommerhøjskole, fordi hun vil sejle Jorden rundt. Se også video med sejlerne.

Af Troels Lykke |

En dummy, der forestiller et menneske, smides i vandet fra båden ud for Lundeborg Havn. Nu må de fem elever på båden ikke gå i panik i krisesituationen med mand over bord.

»Keep cool«, får eleverne af vide af instruktøren, og et par stykker skal holde øjnene på objektet i vandet.

Vinden er frisk, og båden krænger. Nu skal dummyen samles op uden hjælp fra instruktøren på den 37 fods båd, der skal ligge helt stille så ' personen' kan reddes.

Vi er i juli i fjor, og it-konsulenten Laura Beckwith står nervøst ved roret under duelighedskurset på Skolerne i Oures Sommerhøjskole.

Duelighedsbevis på 14 dage

Hun fik Duelighedsbeviset efter 14 dage, hvor der blev sejlet halvdelen af tiden, mens teorien blev terpet i den anden halvdel.

Holdet på to kvinder og otte mænd var i to både også på en længere tur i Svendborg Sund, hvor kursisterne fik udfordrende navigationsopgaver med mange søafmærkninger og grunde.

Laura Beckwith, der bor på Vesterbro i København, havde et klart sigte med kurset:

»Jeg er nybegynder i sejlads, men min mand kan sejle, og vi vil sejle Jorden rundt i 2012. Jeg tog duelighedskurset for at gøre mig tryg. Jeg kan nu styre en båd, trimme sejl og har styr på vinden og lærte mand over bord manøvrerne uden at panikke«, siger hun til Politken.

Tungt grej

At sejle fem personer på en lille båd og få alting til at klappe er en udfordring med mange begyndere om bord. Og storsejlet og forsejlet er tungt at hale ind, kan Lørdagsliv konstatere, da vi ser kursisterne knokle med grejet.

»Vi har forskellige opgaver om bord, og som kaptajn lærer man kun at sige, hvad der er nødvendigt at sige. Det mest udfordrende var, da vi hver især skulle lægge båden til kaj i den lille Lundeborg Havn for sejl, men vores instruktør var rolig og fortalte, hvornår vi skulle sejle i vinden og tage sejlene ned, mens en masse sejlere så på os«, fortæller Laura Beckwith og griner, efter hun indrømmer, at der var små uheld i havnen blandt sejlere kaldt for havneshow.

Efter en ' arbejdsdag' fra klokken 8.00 til 16.30, foredrag om aftenen og mulighed for at tage på en kultur-tur hygges der om aftenen i forskellige barer.

»Jeg fik to venner på mit kursus, og generelt er der god energi på stedet, og ' last night'-party om fredagen er så godt«, siger Laura Beckwith, der efter Oure-opholdet begyndte at sejle i den mindre kølbåd J/80.

180 sejlere på Oure i 2009


I alt var 180 personer i 2009 tilknyttet de forskellige sejladskurser på Oure, heraf gik de 150 på decideret sejlerkursus.

Faktisk har der siden 1988 været kurser for sejlere på Oure.

»Det har været jævnt stigende med kursister de sidste tre år. Vi har succes med duelighedskurset, da mange kan se ideen i at tage kurset på 14 dage frem for at bruge en hel vinter på teori«, fortæller den daglige leder på Oure, Jesper Henriksen til Politiken. 

Video filmet af Troels Lykke

Video på minbaad.dk. Se interview og kollision her

content-loader
content-loader
content-loader