Gå til hoved-indhold
Ups, det må være koldt for Europajolle-sejleren. Foto: Søren JohnsenKapsejlads
Ups, det må være koldt for Europajolle-sejleren. Foto: Søren Johnsen

Ingen ynk i Sønderborg

En flok seje unge fik kyndig træning af landets bedste Europajolle-sejler gennem tiderne, Søren Johnsen, der også kan tage fotos.

Af Troels Lykke |

Pia og Espen, Sønderborg Yacht-Club, skriver fra weekendens træning:

Efter en længere ufrivillig sejlpause på grund af tilfrossen havn, blev årets første træningsweekend afholdt i SYC´s juniorafdeling. 

Ud over klubbens faste vintersejlere, kom motiverede sejlere fra Tyskland og Aarhus.

Da vejrmeldingen i torsdags lød på snestorm i weekenden, meldte vores belgiske deltagere fra, hvilket vi havde stor forståelse for, især da vi fredag aften blev mødt af et veritabelt vejrskifte: masser af sne og fygning. 

Johnsen og Viborg trænede

Der var til træningen hyret trænere – Søren Johnsen (Skive) og Annette Viborg (Horsens), der begge kæmpede sig igennem snemængderne, ligesom de sidste entusiastiske sejlere, der ankom natten til lørdag ved 3 tiden.  De unge sejlere holdt i kø 5 timer på motorvejen, men var ellers ikke til at stoppe!

Trænere, sejlere og supportere blev dog alle belønnet lørdag morgen med høj sol fra en skyfri himmel og perfekt vind.  –

Formiddagen var travl på havnen med snerydning, bugsering af isflager og klargøring til sikker sejlads. Himlen og humøret var derfor højt, da der blev lagt ud med teori inden sejladserne, som grundet vores udenlandske gæster foregik på både engelsk og dansk.

Der blev lagt ud med information omkring sejlads i kolde omgivelser: Påklædning – ernæring og energiforbrug, vinden og vandets indflydelse på kroppen. Fysiske og udstyrsmæssige forudsætninger for sejlsportspræstationer i kulde, samt forholdsregler og førstehjælp ved kuldepåvirkning. 

Sejlads og målsætninger

Trænerne tog følgende fat på ”Sejlads og målsætninger”.  

Efter frokost  brændte alle efter at komme på vand. Skippermøde og af sted til vands for endelig at få rystet vinterrusten af sig. 

På vandet blev der kæmpet bravt i at gennemføre tre forskellige baner i løbet af eftermiddagens træningspas. I kampens ’hede’ endte to sejlere som vinterbadere’ og fik kulden at føle på egen krop.

Johnsen: Ingen yng at spore

”Men over hele linien var der ingen ynk at spore – kun glade smil over endelig at være kommet på vandet igen”, siger Søren Johnsen, der er stolt over de unge hårdføre talenter.

Efter 2-3 timers sejlads måtte sejlerne sendes ind, da kulde og vind havde det sidste ord. Flere ville gerne have sejlet videre derude, men alle var vist ganske tilfredse med beslutningen, da de kom på land.

Fællesmiddag i klubhuset

Afrigning, varme bade og stor fællesmiddag i klubhuset. Alle var søde til at give en hånd med, til trods for at strabadserne på det kolde vand kunne mærkes på kroppene. 

De fleste sejlere blev følgende indkvarteret på Idrætshøjskolen; stor tak til denne, der velvilligt har stillet lokaler til indkvartering samt idræts- og svømmehal til fri disposition.  

Sejlerne brugte hele aftenen på at spille indendørs fodbold og nyde svømmehallens varme vand.

Is mod kysten

Tidligt søndag morgen med stive muskler. Nattens klare himmel havde frosset den sejlbare del af havnebassinet til en ismåtte – og vinden pressede hele tiden mere is mod kysten. 

De planlagte træningspas på vandet kunne derfor ikke gennemføres, hvorfor man i stedet tog teori i klubhuset, herunder et spændende foredrag med titlen ”Sport, individualitet og branding”. Sluttelig frokost og farvel.

Det er dejligt at være vintersejler, om end lidt besværligt på naturens præmisser.

Sejlerhilsen  Pia og Espen, Sønderborg Yacht-Club

Fotos: Søren Johnsen

europeclass.dk

content-loader
content-loader
content-loader