Gå til hoved-indhold
Miksede besætninger er ikke spor unormalt i jolle- og flerskrogsklasserne. Og de laver ofte gode resultater.Kapsejlads
Miksede besætninger er ikke spor unormalt i jolle- og flerskrogsklasserne. Og de laver ofte gode resultater.

Miksede besætninger til OL i 2016

ISAF, Athen: Det er ikke nogen let opgave, de delegerede til ISAFs årlige konference i Grækenland er på. OL sejlerkonceptet skal moderniseres, og det skal bl.a. ske ved at få flere kvinder med, f. eks i miksede besætninger.

Af katrine bertelsen |

IOC præsident Jacques Rogge sagde på IOCs konference i København 2009.

”De olympiske klasser skal repræsentere begge køn, og moderne unge. Bådklasserne skal være billige og have så stor udbredelse som muligt.”

Rapporten fra IOC-konferencen i København 2009 fastslog, at kvinders deltagelse i sport skal styrkes. Den olympiske bevægelse skal til alle tider forsøge at give kvinder samme muligheder ... i deres deltagelse i konkurrenceidræt.

”Kommisionen støtter dette synspunkt, og mener at ISAF skal tilstræbe at få et ens antal events for mænd og kvinder i 2016.” sagde Jacques Rogge. ”Målsætningen er derfor, at arbejde for en mere kønsafbalanceret deltagelse i OL.”

Miksede besætninger

Med afsæt i IOCs målsætning vurderer ISAF, at beslutninger om hvilke klasser, der skal sejles til OL i Rio 2016 i høj grad influerer på landenes engagement i sejlsport, men også påvirker hvilke klasser der udvikler sig.

I erkendelse af at sejlsport, i det store idrætslandskab, ikke er stort nok til at samle deciderede kvindefelter, som man fx ser det i håndbold eller tennis, er ideen om mixede besætninger (gen)født, og afspejler også virkeligheden i en del klasser.

Flerskrog og 2-personers jolle

Stemmes ISAFs intentioner igennem i Athen, betyder det at der kommer to klasser med miksede besætninger. En flerskrogsklasse og en jolleklasse.

I flerskrogsdisciplinerne er miksede besætninger helt almindeligt, og VM i år for Tornado blev da også vundet af en mikset besætning.

Tornadoen, der har været på det olympiske program fra 1976 til 2008, anses ikke for at være et selvfølgeligt valg, selv om klassen har arbejdet hårdt på at modernisere den med kulfiberrig mm. Tornadoen er stadig meget dyr i anskaffelse, og lider også af den skavank, at besætningen ikke selv kan rejse den op, hvis den vælter. To gode argumenter for at vælge en anden båd til flerskrogsklassen, hvis den ellers kommer på OL-programmet igen. Interessen samler sig derfor om Formula 18, Hobie Tiger eller noget nogenlunde samme størrelse.  

470-jollen er stadig i spil, som en mulighed for miksede besætninger i en to-personers jolle. Men skal OL moderniseres, kunne man overveje at vælge en jolle der er anelse mere nutidig. 470eren har været med i OL siden 1972, så lidt nytænkning kunne godt efterlyses, da jollen både er dyr i anskaffelse, og let går i stykker.

Sejlsport helt ud af OL

Modstanden mod miksede besætninger kan komme fra de arabiske lande og Afrika, der ikke har tradition for idræt, hvor begge køn deltager sammen. Men da netop disse lande ikke har nogen større tradition for sejlsport, kan man håbe på, at de vælger at stemme for sejlsportens overlevelse i OL.

Og det er en reel risiko, hvis ikke ISAF får konceptet moderniseret. OL er et show og en pengemaskine. Sejlsport rater stadig lavt i medierne, og genererer ikke hverken tilskuere, tv-seere eller reklamepenge nok. Samtidig kommer der stadig nye idrætsdiscipliner til, og det er et faktum, at hvis der skal gøres plads til nye idrætsgrene, skal der også nogen ud. 

content-loader
content-loader
content-loader