Gå til hoved-indhold
Tur

Sejl efter fyrtårne og fyrskibe

Er du til andet end småøer, og tænder mere på det tekniske, så kan du sejle efter fyrtårne. Lyskilder, der har hjulpet søfolk, fiskere og lystsejlere i mange hundrede år.

Af Troels Lykke |

Du kan købe eller låne ’Danmarks fyrtårne og fyrskibe’ på 208 sider af Ove Hermansen. Det er en interessant opslagsbog for lystsejlere. Bogen, der går 450 år tilbage i historien, har detaljerede oplysninger om 167 danske fyrtårne og mindre fyr, samt 25 fyrskibe.

Man kan kun besøge omtrent 120 af disse. Og tag endelig cyklen med om bord i båden, for enkelte steder, som fx til Anholt fyr, har man 11 kilometer fra havnen – og man skal også tilbage!

Der vil man møde et 42 meter højt tårn fra 1881. Fyret er siden 1977 drevet med kraft fra solceller. Fyrkarakteren lyder et roterende, hvidt blink hvert 10. sekund. På Omø i Storebælt, finder man et smukt, gult fyrtårn på 22 meter fra 1894.

Fyret har fem hvide lysstriber og peger mod øst, sydøst, øst vest, og nordvest. Fyrkarakteren er et langt og et kort blink hvert 12. sekund.

Forfatteren til ’Danmarks fyrtårne og fyrskibe’, Ove Hermansen, tidligere flyveleder i Københavns Lufthavn, er i øvrigt inkarneret landkrabbe.

Men god fornøjelse, hvis du er til fyrtårne, måske når familien at blive eksperter i de vigtige lyskilder. Hvis du ikke vil sejle efter fyrene, kan du blot tage bilen.

Fx til Museumsfyr Nakkehoved, Øst. Museumsfyret blev åbnet for offentligheden i 1983, som en underafdeling af Gilleleje Museum.

content-loader
content-loader
content-loader