Gå til hoved-indhold
Mai med skum for boven med Jørgen Vaaldsgaard i midten.Kort Nyt
Mai med skum for boven med Jørgen Vaaldsgaard i midten.

Runa er ikke ældste sejlførende lystbåd

Sejlkutteren Mai fra 1901 er ældre, siger en sejler fra Sundby. Danmarks Museum for Lystsejlads udpeger syvmeter Runa som ældst, men Jørgen Vaaldsgaard mener, at der er mange ældre både derude.

Af katrine bertelsen |

Jørgen Vaaldsgaard fra Sundby Sejlforening mener, at det er hans Mai, der er Danmarks ældste sejlførende lystbåd.

Og dermed slår den syvmeteren Runa, der forleden fyldte 100 år og blev fejret som ældste i Danmark på museet på Tåsinge.

Mai er bygget i 1901, og er sandsynligvis bygget i Norge. Jørgen Vaaldsgaard har ejet Mai i 29 år, før det lå hun i Århus. Da han købte båden i 1981 hed hun Virginia.

“En ældre fyr i Sundby Sejlforening fortalte mig, at han som ung havde sejlet med båden i Århus, og at hun dengang hed Mai.” Fortæller Jørgen. “Så det kom hun til at hedde igen. I skibsregisteret kan jeg se, at hun har været en arbejdsbåd, men ikke hvilket erhverv. Måske en postbåd," gætter Jørgen, "hun er jo hurtig."

Renoveringsprojekt tog fem år

I 1994 tog Jørgen hende på land, og påbegyndte et renoveringprojekt, der kom til at tage fem år. Han siger til minbaad.dk.

“Jeg har brugt mange timer i Mai. Hun er gennemrenoveret, og jeg har lavet det hele selv.”

I forbindelse med renoveringen, blev motoren pillet ud og ikke erstattet med en anden.

”Tidligere tog jeg hvert år på tur rundt omkring i Danmark. Og der har jeg set mange meget gamle både, også ældre end Mai.” Siger Jørgen Vaaldsgaard. ”I Sundby lå der en virkelig gammel kragejolle, men den er hugget op nu.”

Nu sejler Jørgen kun kortere ture i Mai.

”Uden motor er det nogen steder lidt besværligt, at komme ind og ud, så nu bliver det mest til kortere ture på Øresund og Køge Bugt. ” Slutter han.

Mai kan ses i Sundby Havn.

Fakta om Mai

L: 10.65 m
B: 2,20 m
Dybgang 1,90 m
Vægt ca. 6 Ton

content-loader
content-loader
content-loader