Gå til hoved-indhold
Lige i denne situation er der ingen slinger i valsen, men en mærkerunding giver ofte anledning til vrøvl. Foto: Yachtfoto-Beeke/FlensburgKapsejlads
Lige i denne situation er der ingen slinger i valsen, men en mærkerunding giver ofte anledning til vrøvl. Foto: Yachtfoto-Beeke/Flensburg

Pas på beskyldninger der ikke kan bevises

I Vejle var 50 sejlere til DS' årlige kapsejladslederseminar. Fx blev regel 2 og 69 gennemgået, med afsæt i årets appeller.

Af katrine bertelsen |

Et af de faste emner på seminaret er gennemgang af årets appeller, som Regel og Appeludvalget under DS har behandlet. 2010 har budt på fire appelsager, heraf to som minbaad.dk har skrevet om.

De to sager indeholdt bl.a. beskyldninger mod andre sejlere, og det emne blev også diskuteret i henhold til regel 2 der omhandler Fair sejlads og regel 69 om Beskyldninger om dårlig opførsel.

Eksempel nummer et er en protest fra DIF-DM for Yngling i Vallensbæk Sejlklub, 27.-29. august 2010. En klassisk styrbord/bagbord situation. Resumeet ser sådan her ud:

Resumé:
I stævnets sjette sejlads var der en hændelse mellem DEN 111 og DEN 149 kort inden 1. runding af krydsmærket. DEN 111 var på styrbord halse, og DEN 149 på bagbord halse. DEN 111 kunne holde mærket op, og DEN 149 stagvendte til læ af DEN 111 tæt på mærket. DEN 111 protesterede mod DEN 149 for brud på regel 18.3.

Herefter kommer der nogle kendsgerninger, og de involverede partes kommentarer. Men konklusionen ligger fast, protestkomitéens afgørelse opretholdes.

Appel- og Regeludvalget kommenterer sagen således:

I henhold til regel 70.1 kan en protestkomités fastlagte kendsgerninger ikke gøres til genstand for appel. De kendsgerninger, som fremgår af protestskemaet, herunder tegningen fra DEN 111, som protestkomitéen har anerkendt, er tilstrækkelige. Udvalget mener endvidere, at kravet i regel 63.2 om tid til forberedelse er blevet overholdt.

Kort sagt, er der kendsgerninger, der ikke er kommet for protestkomiteen, kan en senere appel ikke rette op på det.  Alle kendsgerninger skal fremføres til protesthøringen. Parterne har ret til at bede om mere tid til at forberede sig i.

Sagen er desværre præget af en række beskyldninger mod vidner om at have haft interesse i sagens udfald. Appel- og Regeludvalget tager på det kraftigste afstand fra disse beskyldninger.

Hvis man mener, at en anden deltager handler usportsligt i en grad som antydet i denne sags dokumenter, må man handle aktivt ved stævnet gennem en protest for brud på reglen om fair sejlads eller en rapport til protestkomitéen med anmodning om at den handler efter regel 69.

At fremføre beskyldningerne på et tidspunkt, hvor deres substans ikke kan efterprøves under kapsejladsreglerne, er efter udvalgets mening ikke i overensstemmelse med sejlsportens etiske kodeks.

Udvalget vil derfor bede Dansk Sejlunions Ordensudvalg om at vurdere de fremførte beskyldninger, herunder også de indlæg, der har været om sagen på internetbaserede nyhedsmedier.

Den er meget værre, og fortæller igen om vigtigheden af at alle kendsgerninger er blevet præsenteret for protestkomiteen. Men den er også farlig. Som i alle “retssager” kan beskyldninger om overtrædelser af en regel slå bagud og ramme den, der har fremsat beskyldningerne.

Her har Regel og Appeludvalget valgt at sende sagen videre til Ordensudvalget, der netop beskæftiger sig med usportslig optræden.

Derfor: Tænk dig godt om og bed evt. om mere tid til at forberede dig. Vej dine ord med omhu, og lad være med at fremsætte beskyldninger der ikke kan bevises. Og få alle kendsgerninger med til protesthøringen, kendsgerninger kan ikke appelleres.

PS: Alle kan i princippet overvære en protesthøring, det er op til protestkomiteen at beslutte om der kan være tilskuere. Men mange vælger at behandle en protest for lukkede døre, da erfaringen siger, at tilskuerne sjældent kan holde mund og kommer med kommentarer og tilråb.

Du kan se Regel og Appeludvalgets afgørelser her: www.sejlsport.dk

content-loader
content-loader
content-loader