Gå til hoved-indhold
At holde styr på rorpindsforlænger og samtidig få trapezkrogen af og på, uden at få bommen i hovedet er en muligt med en "Sorengrip". ArkivfotoUdstyr
At holde styr på rorpindsforlænger og samtidig få trapezkrogen af og på, uden at få bommen i hovedet er en muligt med en "Sorengrip". Arkivfoto

Nye fredagstips: I dag om smarte trapezkroge

Bo Petersen, fhv. mester Europa og 505 sejler sejler nu Contender. Han viser hvordan man får trapezkrogen af og på - med hænderne fulde. Se hvordan et “Sorengrip” fungerer.

Af katrine bertelsen |

Bo Petersen skriver:

Da jeg startede med at sejle Contender sidst på året i 2009, stod jeg og kikkede på båden og prøvede at forestille mig, hvorledes sådan en skulle stagvendes.

At stå i trapez, komme ind i båden, stagvende med en 2 m lang rorpindsforlænger i den ene hånd, ekstremt lavt til ”loftet”, skødet i den anden, og hvor er det så lige jeg får to hænder fri for at komme ud i trapez?

… en lille tanke går samtidigt til alle de møgfald min gast i 505 har fået igennem tiden, med bemærkningen i høj tone ” Få nu den krog på mand!! – og den fok hjem”!!?=)%¤#”!#¤&()

Jeg har sejlet meget jolle og har luret det meste, men dette var en udfordring for mig, – og nu kun mig selv at skælde ud på…

Et Sorengrib

Heldigvis havde mit møde med Søren Andreasen et svar på det. Søren har sejlet Contender i det meste af 15 år, og er med rimelig sikkerhed at finde blandt de 5 bedste på resultatlisten, om det er EM eller WM.

Søren Andreasen med jolle og ”Sorengrip”.

Han har været med til at udvikle trapezkrogen igennem en årrække, og i dag går trapezkrogen i international daglig tale som et ”Sorengrib”.

Opskriften

Det startede med et 38 mm afløbsrør i grå plast, med en konventionel krog og testet i forskellige længder. Det er nu i år afløst af et kulfiberrør med 14 mm i diameter, godstykkelse på 2 mm, progrip og en krog, specielt designet, med styr som går op i røret.

Håndtaget med progrip og plastskive.

Længden passer nu med, at et rør på 1 m bliver delt på midten til 2 stykker. Plastskiven der forhindrer hånden at glide, er skåret ud af et spækbræt i plast, og krogen bukket og svejset af en smed. Selve håndtaget er pålimet progrip.

Selve trapezkrogen er lavet af en smed.

Med nogen træning vender man nu med en hånd. Man griber håndtaget og går ud på siden, og med selvsamme hånd, bruger man skaftet til at føre krogen fast i trapezbæltet.

Skal jeg tilbage og sejle 505 igen tager jeg systemet med, for det skal min gast og ikke mindst jeg som rorsmand have glæde af.

Se Sorengrippen i Hellerup

Lur trapezen på Hellerup havn, som er base for Contender Fleet Copenhagen, og skulle man have lyst til at prøve den i funktion, har Contender Klubben en lånejolle. www.contender.dk

Bo Petersen har i E.jolle vundet DM og sølv til VM. Og i 505 er han Danmarksmester, Nordisk mester, 2 x Engelsk mester og sølv til EM.

Bo Petersen på Øresund i November 2010

Et utal af træningstimer gør mester og her en sand atlet, Søren Andreasen fra Hellerup Sejlklub. Bemærk hvor naturligt krogen finder trapezbæltet… Flow!

Nyd videoen af Søren Andreasen og se, hvordan man vender i en glidende bevægelse med et minimum af energi og fummel.

content-loader
content-loader
content-loader