Gå til hoved-indhold
Benny Lauritzen, der er handicapsejler i Sønderborg, har hjulpet de studerende med udviklingen. Det er ikke ham på billedet.Udstyr
Benny Lauritzen, der er handicapsejler i Sønderborg, har hjulpet de studerende med udviklingen. Det er ikke ham på billedet.

2.4 m sejler Als Andersen roser opfindelse

Et U-formet joystick, som kan hæves og sænkes, drejes og vippes helt væk, er hjertet i et nyt rorsystem, som ingeniørstuderende ved Mads Clausen Instituttet på Syddansk Universitet i Sønderborg har udviklet.

Af Troels Lykke |

Joystikket er forbundet til en aktuator, der via en elmotor skubber og trækker roret frem og tilbage – som man kender det fra selvstyrere til almindelige både. Båden her er en én mands 2,4 Rm kølbåd, skriver Ingeniøren.

Eksisterende rorsystemer til handicapbåde består nemlig som regel af to rorstænger, der skal styres med venstre eller højre hånd, eller begge samtidigt. Men for at bruge den løsning, skal man som handicappet have en fuldt funktionsdygtig hånd og arm, og det afholder mange handicappede fra at sejle.

»Vi har lagt vægt på at joy-stikket kan vippes væk, så den handicappede nemt kan komme ned i båden – hvilket ofte foregår med en kran – og at stikket kan hæves og sænkes, hvilket gør det muligt også at betjene roret med benene, hvis det kniber med kræfterne i arme og hænder,« forklarer ingeniørstuderende Sandra Jacobsen, som er én af de studerende bag systemet.

Opgaven lød på at konstruere et rorsystem, men det er gruppen selv, der har bestemt til hvilken målgruppe - og dermed hvordan det skulle se ud. Studerende fra tre forskellige retninger har deltaget i gruppen.

Positiv Jens Als Andersen

I fredags afprøvede blandt andre elitesejler Jens Als Andersen det nye system. Jens Als Andersen har deltaget i flere OL og verdensmesterskaber og han var ifølge Lise Kanstrup fra Mads Clausen Instituttet meget positiv:

»Det er virkelig et godt rorsystem. Mange handicappede er jo selvsagt meget begrænsede i deres udfoldelsesmuligheder, og dette system gør det muligt for mange flere at udfolde sig til søs og være så selvhjulpne som muligt,« sagde Jens Als Andersen ved afprøvningen.

Sidder roligere

Leder af handicapsejlads ved Egmont Højskolen i Hou, Poul-Erik Fink, var især begejstret for, at joystikket kan justeres, og at roret – hvis man slipper joystikket – dirigeres tilbage i midterstilling:

»Det er en stor fordel i handicapsejlads, hvor handicapsejleren tit rutsjer rundt nede i båden og ikke kan rette roret op igen. Så er hjælperne nødt til at sejle hen og få krænget roret på plads,« forklarede Poul-Erik Fink til Ingeniøren.

Rorløsningen er tilpasset en sejlbåd af typen 2,4 Rm (mini 12m), og ingeniørprojektet er blevet til i et samarbejde med Sønderborg Yacht-Club’s afdeling for handicapsejlads.

Derudover har Benny Lauritzen, der selv er handicapsejler i Sønderborg, hjulpet de studerende med udviklingen.

content-loader
content-loader
content-loader