Gå til hoved-indhold
VinterklargøringSejlklubber
Klargøring af klubbens både er et af vinterens projekter, der kræver mange frivillige. Foto: Erik Christensen

Frivilligt arbejde: Stjernerne og vandbærerne

Sommerferien nærmer sig sin afslutning, og i mange klubber er efterårets aktiviteter så småt ved at starte igen.

Af katrine bertelsen |

Det betyder arbejde til klubbens nøglepersoner, bestyrelses- og udvalgsmedlemmer. I mange klubber er det “Tordenskjolds soldater” der står for det daglige arbejde, det er nemlig ikke så nemt at skaffe nye folk til at hjælpe til med klubbernes mange aktiviteter.

Stjernerne og vandbærerne

Flere minbaad.dk har talt med mener, at dem, der skal afløse de 50-årige, der langt hen ad vejen dominerer klubarbejdet i dag, enten har for travlt med arbejde og familie, men også at generationerne under 35 år, er forkælede og er vant til at det hele bliver gjort for dem.

Fænomenet kaldes også taskesejlere. Dem der kommer i sidste sekund, kaster tasken ned i båden, og som også har meget travlt med at komme hjem igen. De deltager heller ikke i klubbens sociale aktiviteter, selvom det oftest bare indebærer en øl efter en aftenkapsejlads.

“Det er curlingbørn,” siger et bestyrelsesmedlem fra en større klub i hovedstadsområdet, der ikke ønsker sit navn nævnt. “Vi skal helst have rigget båden til, og og nærmest klæde dem på og sætte dem i båden.”

Åbenhed og kommunikation

Så slemt er det næppe, også klubberne har et ansvar for at motivere medlemmerne til at være aktive. Det kræver en høj grad af åbenhed og gennemskuelighed, emner som mange af klubberne ikke prioriterer. Også kommunikationen på tværs i klubben er en faktor, der skal tages alvorligt.

Mange møder en lukket klub, hvor alt for meget er indforstået. Kommandovejene er uigennemskuelige, og ofte er der “små paver” der sidder på nogle ansvarsområder, og er mere interesserede i den magt de har end at udføre det, de er gode til. De er ikke interesserede i at uddelegere, og mange har helt misforstået deres tillidshverv.

Andre arbejder i stilhed og får tingene gjort. De roses sjældent, og de er i farezonen for at forsvinde, af mangel på anerkendelse.

Er det OK at kritisere?

Det komplicerer tingene yderligere, at det er frivillig arbejdskraft. Her på sitet har vi spurgt vores læsere, om det er OK at kritisere frivilligt arbejde. Over 70 procent mente, det var helt i orden.

Men i den virkelige verden skal man træde varsomt. Der skal ikke meget til før man har trådt en eller anden over tæerne, og det kan medføre store problemer, med at få gennemført selv helt banale ting, hvis nogen har set sig sur på andre.

Klubbens ledelse har et ansvar

Det er i høj grad klubbens ledelse der skal stikke banen af. En svag bestyrelse taber hurtigt overblikket, og lader stå til. Dermed overlades arbejdet til de få ildsjæle og de “små paver” der hurtigt ser deres snit til at rage flere ansvarsområder til sig, med de konsekvenser det nu medfører.

Og så er den onde spiral i gang. Ildsjælene forhindres i at lave deres arbejde, bliver bremset af “paverne,” der ofte er “bevarere” og ikke ønsker nogen udvikling i klubben. Dermed risikerer klubberne at miste værdifulde folk, og sidde tilbage med de sure gamle mænd og kvinder.

Bland dig!

Minbaad.dk har talt med forskellige nøglepersoner i klubberne, rundt omkring i Danmark. I de følgende uger prøver vi at lodde stemningen, og se om der gemmer sig nogle gode råd derude.

Har du lyst til at blande dig i debatten, eller skrive et indlæg. Så skriv til katrine@minbaad.dk og lad mig høre, hvad du kan bidrage med.

content-loader
content-loader
content-loader