Gå til hoved-indhold
Det koster mange penge at få skiftet manchetter. Neopren holder lidt længere. Collage: Katrine BertelsenUdstyr
Det koster mange penge at få skiftet manchetter. Neopren holder lidt længere. Collage: Katrine Bertelsen

Ny tørdragt: Latex eller neopren?

Når der står ny tørdragt på ønskesedlen, kan du vælge mellem latex- eller neoprenmanchetter. Vi har testet begge typer. Se hvilken en der vandt.

Af katrine bertelsen |

Når tørdragten skal udskiftes, er der i princippet kun to typer at vælge imellem.

  • Dem med latexmanchetter ved hals, fødder og håndled
  • Dem med latexfødder og neopren ved hals og håndled

Vi har bedt en jollesejler om at teste begge typer, og vurdere, hvilken der bedst. De er begge testet under kapsejladser, og jollesejleren har også været ude at "bade" i dem begge. Begge modeller koster i omegnen af 4000 kr.

De testede dragter er en 2 år gammel Musto med latexmanchetter og en Gill med neopren. De nye Musto tørdragter har både neoprenmanchetter og seler.

Musto:

God pasform og god slidstyrke med forstærkninger på knæ og bag. Der er en tendens til, at hvis overdelen er krænget ned om livet, falder hele dragten ned. Lynlåsen er ikke slidt nævneværdigt efter mange sejladser. Den skal smøres med et specialprodukt, der får den til at glide bedre, men det gælder for alle dragter med lynlåse.

Latexmanchetterne lukker helt tæt, men er meget stramme i begyndelsen. Efter nogen tids brug, bliver de slappe, og selvom de er passet med afskylning i ferskvand og pudret med talkum, bliver de hurtigt ”skøre”. Risikoen for at stikke en finger igennem hals- og håndledsmanchetterne er stor, når de er slidte.

Latexet er ret tyndt, især fødderne kunne godt have været tykkere i kvaliteten. Der gik hurtigt hul på den ene fod, der dog kunne repareres med en cykellap.

Afhængig af brug, skal latexmanchetterne skiftes ca. en gang om året, og det er ikke billigt. Skal alle manchetter skiftes, også fødder, ligger det omegnen af 1350 kr, inklusive montering og forsendelse. Nogle forretninger giver rabat hvis dragten er købt hos dem.

Man kan også vælge at skifte manchetterne selv. Så er det lidt billigere, men også mere besværligt og resultatet bliver sjældent særlig godt.

Gill:

Også god pasform med forstærkninger på knæ og bag. Vores jollesejler vurderer, at pasformen er en anelse bedre end Mustoen. Dragten har indvendige seler, så man ikke taber den ned om knæene, hvis overdelen krænges ned. Dragten har ikke sejlet ligeså meget som Mustoen, men lynlåsen virker solid.

Neopren-manchetterne ved hals og håndled lukker ikke helt tæt, men vurderes til at være mere behagelige end latexmanchetterne. Vores testsejler var kun let fugtig ved hals og håndled efter en badetur, men har ikke frosset på noget tidspunkt. Han siger, at det er lettere at få dragten med neopren-manchetter af og på og gummifødderne i Gill-dragten er lavet af lidt tykkere latex, og er nemmere at få ned i vådstøvlerne.

Neopren manchetter skal ikke skiftes så ofte som latex, nok hvert andet år eller sjældnere afhængig af brug. Neopren-manchetter kan man ikke skifte selv. Her er prisen heller ikke billig, men koster ca. 1175 kr for et sæt inklusive montering og forsendelse. Nye latexfødder koster 550 kr for to. Igen giver nogle forretninger rabat hvis dragten er købt hos dem, så husk at gemme kvitteringen.

Musto, konklusion:

Alt i alt en god tørdragt, der også holder helt tør efter en badetur, kondens gider vi ikke komme ind på, det kommer der i dem allesammen. Minusset er den høje pris på nye manchetter, og mangel på seler i den testede dragt der har et par år på bagen.

De nye Musto-modeller har alle seler og neoprenmanchetter. Goretexmodellerne fås kun med latex.

Gill, konklusion:

Også en rigtig god tørdragt, der dog ikke holder helt tør efter en badetur, men opvejes af god pasform og seler. Fordelen med, at manchetterne ikke skal skiftes så ofte, vejer tungt, det er mange penge, hvis man sejler meget.
Vores jollesejler var ikke i tvivl. Han vil helst sejle i en tørdragt med neoprenmanchetter.

Her kan du få repareret din tørdragt: aarhusseashop.dk

content-loader
content-loader
content-loader