Gå til hoved-indhold
Horsens H-bådsstævneSejlklubber
Det kræver mange hænder at afvikle en kapsejlads. Det er ikke altid let at skaffe 10-15 folk der vil ofre en weekend på det. Og billedet afslører da også at det er "det grå guld" der igen stiller op.

Klub-arbejde: Fordel opgaverne

I rækken af artikler om klubarbejde starter vi med Horsens Sejlklub. Klubbens kapsejladsleder Morten Stoy har nogle bud på, hvordan det skal gøres.

Af katrine bertelsen |

Horsens Sejlklub er meget aktiv i kapsejladssammenhæng, er kraftcenter og har gang i ungdomsarbejdet. Et arbejde der begynder at vise resultater til de store ungdomsstævner, både ude og hjemme.

Minbaad.dk har spurgt Kapsejladsleder, Morten Stoy fra Horsens Sejlklub om, hvordan han opfatter klubarbejdet, og han har også et par gode råd, til hvordan det bliver bedre.

Personligt får Morten en del ud at være formand for kapsejladsudvalget.

- Jeg møder mange glade mennesker; børn, unge, forældre, kapsejlere, tursejlere m.fl. og så så får jeg et godt netværk. Det er også rart at få positive tilkendegivelser om at gøre en god gerning for klubben. Sidst men ikke mindst får jeg medindflydelse på udviklingen af klubben og sejlsport i det hele taget.

Omvendt mener Morten, at klubben også får en hel del ud af det.

- De får forhåbentlig en velfungerende klub, både socialt, sportsligt og økonomisk. Klubben får også et godt omdømme indenfor sejlsportsverdenen. En velfungerende klub får også god kommunal opbakning.

Morten Stoy bruger i snit 2-6 timer om ugen på klubaktiviteter, men det varierer meget, afhængig af stævneaktiviteter og årstid.

Mangel på hjælpere

Vi spurgte Morten om, hvilke barrierer der er i klubarbejdet, og om medlemmerne benytter sig af den mange uddannelsestilbud DS tilbyder.

- Til tider er det vanskeligt at skaffe hjælpere, da alle har en travl hverdag. Jeg tror dog at vi er godt stillet i Horsens, hvor der er mange trofaste folk, der har ydet og stadig yder en meget stor indsats. Det svære er at få gang i nye hjælpere, men når de først er der, holder de gerne ved længe.

- Jeg føler ikke at der er mangel på uddannelser - problemet er mere at få folk til at tage imod uddannelsestilbuddene.

Morten Stoy vurderer, at mange har lyst til at hjælpe, men der er altid brug for flere.

- Der er sjældent nogen der melder sig selv, men spørger man dem direkte om specifikke opgaver siger de sjældent nej grundet manglende lyst - mere grundet manglende tid.

- At arrangere store stævner giver et godt sammenhold på tværs af klubben og man kommer ofte til at tale med medlemmer som man ikke kendte i forvejen. Det kan de fleste mennesker godt lide, og derfor gør de det gerne igen.

Motivation og anerkendelse

Motivationen til at være aktiv i klubben, er noget Morten har tænkt en del over.

-Vi forsøger som bestyrelse at anerkende de frivilliges arbejde så godt som muligt. Noget vi er opmærksomme på at vi bør blive endnu bedre til.

I det tidlige forår havde vi mønstring, hvor alle udvalgsmedlemmer og andre hjælpere var inviteret til frokost i klubhuset, og alle udvalg orienterede om deres arbejde. Et positivt arrangement, der virkelig gav et godt indtryk af hvor meget der egentlig er gang i i en klub som Horsens Sejlklub, og hvor mange mennesker der er engareret. Det vil helt sikkert blive gentaget.

Fastholde de unge

Ungdommen betyder meget for de fleste klubber. Horsens Sejlklub er ingen undtagelse. Men hvad gør klubben for at fastholde de unge?

- Vi har lønnede trænere, seriøs træning, sociale arrangementer som sommerlejr, træningslejre m.m. Og vi investerer løbende i nyt materiel – senest 2 stk. Hobie Cat 16 SPI til ungdomssejlerne (delvist brugerbetalt).

 Om samarbejdet med Dansk Sejlunion siger Morten Stoy:

- Vi bakker fuldt ud op om DS, og vi bruger i stor udstrækning de tilbud og den support som DS yder (eksempelvis vedr. ungdomsarbejde, kapsejlads, sejlerskole mm.). Vi tager også gerne en diskussion med DS, når vi ikke er enige.

- Vi er jo kraftcenterklub og på den front er der også tæt samarbejde med DS.

Nogle gode råd

Har i nogle gode råd som andre klubber kan have glæde af?

- Forsøg at fordele opgaverne på så mange som muligt. F.eks. har vi i kapsejladsudvalget lavet en styregruppe på fem personer, der arbejder tæt sammen, men har hver vores "daglige" opgaver.

- Ved større stævner skiftes vi til de tunge jobs, og vi er aldrig fuldstændig afhængige af enkeltpersoner. Vi vil jo også gerne selv have tid til at sejle – ellers bliver det for surt, og man kan køre træt i det. Skulle en alligevel falde fra, er vi stadig fuldt funktionsdygtige indtil en ny er kørt i stilling.

Udover at være formand for Kapsejladsudvalget i Horsens sejlklub, er Morten Stoy også aktiv H-bådssejler, og skal sejle VM i Larvik, Norge om kort tid.

 

Du kan læse mere om Horsens Sejlklub her:

www.horsens-sejlklub.dk

content-loader
content-loader
content-loader