Gå til hoved-indhold
Det er mest sandsynligt, at det er en Finhval der er observeret ved Lynæs. Arkivfoto: Thyge Jensen, hvaler.dkKort Nyt
Det er mest sandsynligt, at det er en Finhval der er observeret ved Lynæs. Arkivfoto: Thyge Jensen, hvaler.dk

Stor hval set ved Lynæs

En hval på 15-20 meter blev søndag aften observeret ved Lynæs Havn. Carl Christian Kinze fra hvaler.dk siger til minbaad.dk, at hvis størrelsen er korrekt, kan det være en Fin- eller Kaskelothval.

Af katrine bertelsen |

Xenia Linding Raun og Rita Raun observerede søndag aften en meget stor hval ca. 1 n mil sydvest for Lynæs Havn. Hvalen blev observeret fra deres have ved stranden og senere nede ved stranden.

Hvalen blev set ved overgangen mellem Lynæs sand og den dybere sejlrende. På ellers næsten fladt vand rejste der sig bølger, og hvalen smed vand til vejrs samt plaskede voldsomt i vandet. Ryg- eller halefinne blev ikke observeret, men der blev set kraftige sprøjt, der muligvis kan have været blåsten.

(blåst, hvalers udåndingsluft, der står op som en dampsøjle.)

På et tidspunkt sås en buet hvidrosa lyserødagtig farve fra det store dyr, der lavede ret kaotisk plasken i vandoverfladen.

"Vi mener, den kan være kommet ind over grundt vand og fænomenet blev sammenlagt observeret et kvarter inklusive en pause på ca. 5 minutter. Vi tør ikke anslå hvalens længde, men mener faktisk, den var meget lang måske 15-20 meter." Fortæller Xenia Linding Raun og Rita Raun.

Hvalen er nok svømmet ned i Isefjorden, og hvis dens længde er korrekt kan det være en Fin- eller Kaskelothval, fortæller Carl Christian Kinze fra hvaler.dk.

”Den har sandsynligvis været en tur i Øresund først, og er så vendt om og har fulgt kysten til hullet mellem Hundested og Rørvig” siger Carl Christian Kinze, der også kan fortælle, at hvis hvalen ikke er kystvant er det ikke sikkert at den klarer det grunde vand i Isefjorden.

Du kan holde øje med hvalobservationer på www.hvaler.dk

Kilde: hvaler.dk

content-loader
content-loader
content-loader