Gå til hoved-indhold
Molich 10 meter under Palby Fyn Cup. Foto: Troels LykkeKapsejlads
Molich 10 meter under Palby Fyn Cup. Foto: Troels Lykke

Quantum viser DH 2011 med Excel regneark

Quantum Sails har været i testfasten af den nye DH-regel, med tre forskellige vindstyrker. Sejlmager Jan Hansen viser nyt regneark, der viser konsekvenser for ny regel kontra DH 2009 og andre både.

Af Troels Lykke |

Vi har været involveret i testfasen af den nye regel og har allerede nu et indgående kendskab til reglen. Det skriver Quantum Sails på deres hjemmeside sejl.dk

Den største nyhed er at der bliver rating for 3 forskellige vindstyrker. En ændring som udvisker en del den tidligere versions svaghed med give en decideret hårdt og letvejrsbåd en sammenlignelig rating.

Desuden bliver mange køltyper, som fejlagtigt var angivet som lav køl, nu rettet tilbage til bulbkøl.

DH 2011 kan nu også se om en asymmetrisk spiler er halset på centermonteret bovspryd eller på en spilerstage. En ændring som vil give bovsprydsbåde en bedre rating på TAUD.

Lidt kompliceret Excel model

Du kan tilpasse beregningerne efter din egen rating/båd. Det skal bemærkes at Excel modellen er lidt kompliceret, idet sammenligning af DH2009 og DH2011 er ret kompleks.

Modellen tager udgangspunkt i en enkelt båd og sammenligner den med 18 forskellige både.

Den viser forskellen i forhold til DH2009, men også den realitive forskel på DH2011 kontra en række andre både, forklarer Jan Hansen, du kan møde på Både i Bella fra på fredag.

Se beregningsmodellen på www.sejl.dk

content-loader
content-loader
content-loader