Gå til hoved-indhold
Sådan ser en moderne Swan 60 ud. Foto: Carlo BorlinghiKapsejlads
Sådan ser en moderne Swan 60 ud. Foto: Carlo Borlinghi

Lorenzen: Swan 60-sejlads på Sardinien

Yacht Club Costa Smeralda er igen vært for MAXIer på Sardinien, til Maxi Yacht Rolex Cup, der i år er udvidet med Mini Maxi World Championships. Der deltager vi på Peter Lerbrandts Swan 60.

Af Morten Lorenzen |

Sommeren bliver forlænget med brædder, når man ankommer til Sardinien. I lufthavnen er der store bill-boards der fortæller tilrejsende om den forestående event, hvilket de fleste ved bagage-båndet nok er klar over, da de er deltagere til eventen. Med 46 både i Maxi klassen, skal der rigtig mange sejlere til øen – og de fleste flyver hertil.

Deltagerlisten er imponerende. De største Wally´er, Swan´s og andre cutting-edge konstruktioner vises frem på de smukke kajanlæg ud for vel nok verdens hotteste sejlklub Yacht Club Costa Smeralda, som igen viser de bonede gulve frem til sejlere fra hele verden.

Jeg har været her før – sidst til VM i Farr 40 – men stedet imponerer og overrasker mig alligevel. En havn og en sejlklub der synes bygget til at huse denne slags event.

Alt er gennemtænkt, lige fra parkeringsanlægget under klubben til den lille butikspromenade med eksklusive butikker og så selvfølgelig en sejlklub, der med glæde skilter med, at her er de rigeste absolut velkomne. Der er noget insisterende anti-jantelov over det her sted. Og det hele bliver smukt indrammet af 46 Maxi´er.

Så skal der sejles, troede vi….

De 46 Maxi´er er opdelt i forskellige klasser – og de mindste Maxi´er skal sejle Mini Maxi World Championships. Her hører vi hjemme i den næsten nye Swan 60, Vertical Smile.

Besætningen er sammen igen, efter sæsonens tidligere Swan stævner i Middelhavet, og alle er tændte på at gøre en god figur til årets sidste store event for os. Det er en god blanding af unge og erfarne sejlere som Peter Lerbrandt har samlet.

Fællesnævneren er det gode humør og evnen til at få et team til at fungere. For det er væsentligt når 16 mand skal arbejde sammen på en ”arbejdsplads” der trods det smukke design, må betegnes som et farligt sted, hvis arbejdstilsynet – Vorherrre forbyde det – måtte komme forbi.

Kaffe, taktik og strømkort

De seneste dage er brugt til at gøre Vertical Smile klar til opgaven. Alle systemer, sejl, fald og rig er nøje gennemgået, og båden er tømt for alt unødigt – tilbage er kun de mange sejl, tovværk og skøder og så selvfølgelig Nespresso maskinen, der kører på fuld drøn i pauserne mellem sejladserne.

Vejrkort, strømkort og søkort studeres nøje af skipper Lerbrandt og taktiker Mads Christensen (den rigtige, ikke blærerøven). Der er mange lumske områder i farvandet, og vejr og vind er notorisk en udfordring hernede. Ofte står der en hård mistral vind, og lige så ofte er der nærmest vindstille. Begge ender i skalaen byder på ”no-sailing”.

35 knob i pustene

Efter en flot, flot åbningsreception mandag aften ved poolområdet i sejlklubben, hvor ypperlig italiensk madkunst blev skyllet ned med passende mængder af Champagne, mødte alle sejlere forventningsfulde op tirsdag morgen, til dagens planlagte distance sejlads.

Desværre blæste en stiv kuling henover området, og baneledelsen besluttede fra morgenstunden sætte udsættelse. Det blev til en lang dags venten på land. På intet tidspunkt stod vindmåleren under 25 knob, og ofte kom der pust i nærheden 35 knob.

Ventetiden blev brugt på at gennemgå båden og systemerne endnu engang – og så selvfølgelig bådkiggeri. Det er simpelthen utroligt, hvad der er samlet af SuperYachts i denne uge her i Porto Cervo . Wally´er, Swan´er og en lang række One-Off´er i størrelserne XXXL (over 100 fod).

Danskerkoloni

Sammen med de mange smukke og potente kapsejladsmaskiner er der selvfølgelig en lang række kendte sejlere, også fra Danmark.

Jesper Radich, Jesper Feldt, Rasmus Køstner, Christian Kamp, Jann Neergaard og flere andre professionelle danske sejlere har betroede positioner på disse mega-maskiner, og det er rart at se deres super professionelle indstilling og attitude.

Der er en hel danskerkoloni hernede, og de professionelle mingler fint med os amatører. Der er ingen stjernenykker, tværtimod. De øser ud af deres erfaringer, og deler gerne lidt småtips om farvandet og måder som banerne skal angribes på.

Vi suger til os, og blander det med egne erfaringer, for ombord på Vertical Smile, har vi nu også en del sømil på bagen. Vi deltog også sidste år hernede, og føler nok at vi har et par gode fif selv. Men tiden må vise om vi har ret.

Her tirsdag aften, hygger vi os med pizza og sejlerhistorier – og dem er der mange af.

I morgen onsdag, har baneledelsen bedt os om at komme tidligt på havnen, så vi kan komme i gang inden vinden blæser igennem.

Når man gennemgår de forskellige vind-modeller for området er det dog tvivlsomt, om vi kommer ud... Men nu må vi se. Vi er i hvert fald så klar som vi kan blive, og glæder os til at komme i kamp. Det bliver hårdt, for vi er ikke alene og vores modstandere ser rigtig skarpe ud.

Følg med på event´ens hjemmeside: www.yccs.com

Trængsel i havnen.Foto: yccs.com

I lufthavnen er der store bill-boards der fortæller tilrejsende om den forestående event. Foto: Morten Lorenzen

Der er stil over Yacht Club Costa Smeralda. Foto: yccs.com

Der pudses og nusses, før sejladserne. Foto: Morten Lorenzen

content-loader
content-loader
content-loader