Gå til hoved-indhold
Udstyr
Kondensvand i tanken, sammenholdt med store temperaturudsving resulterer i store mængder af bakterier i brændstoffet.

Pas på fugt i båden til vinter

Snart skal bådene op, og der er mange ting der skal sikres, før vinteren kommer. Vi har kigget lidt på nogle produkter mod fugt og dieselpest.

Af katrine bertelsen |

Der er mange ting der skal huskes når båden er kommet på land. Der skal tages hånd om fugt i motor og båd.

Kondensvand i tanken, sammenholdt med store temperaturudsving resulterer i store mængder af bakterier i brændstoffet. Nu er man begyndt at tilsætte biodiesel. Det giver bedre vækstforhold for bakterier og øger risikoen for dieselpest.

Dieselpest opstår når bakterievæksten bliver for stor. Bakterierne dør med tiden og klistrer sammen i store kager. Det medfører stoppede filtre og kan dermed stoppe motoren. Det hele skal herefter rengøres og filtre skiftes. Hvis ikke bakterierne bliver fjernet opstår problemet igen.

Endnu værre bliver det, hvis bakterierne får lov at fjerne ilten. Her tager en anden bakteriekultur over, der foretrækker et iltfattigt miljø.

I en båd står det hele stille i længere tid og der kommer dermed ikke ny ilt til i olien. Disse bakteriers affaldsprodukter kan blive meget syreholdig og kan derfor angribe tanken. I en rustfri tank vil dette typisk være i hjørner.

Små doser additiver kan spare dig for en masse bekymringer. Bardahl har lavet en Anti-Diesel Pest, der fjerner bakterier, alger og skimmel uden at fjerne dieselegenskaberne, og virker med det samme. Det skriver Niels Kinch fra Palby Marine.

Virker det så?

Flere læsere spurgt om dieselpestprodukterne virker, og til det kan vi sige, at vi ikke har testet dem, men producenten/importøren må ligge inde med relevant dokumentation. Spørg efter det. Andre skriver at alm. kogesprit kan klare problemet.

ANTI DIESEL PEST

Pris: 168 kr for 250 ml.
Palby Marine henviser til nærmeste forhandler på www.palby.dk

FUEL WATER REMOVER

For at gøre betingelserne for så hårde som muligt for bakterierne, er det vigtigt at få fjernet vandet helt. Der ligger altid kondensvand i tanken og fordi det samler sig, vil det aldrig komme ud.

Her har Bardahl et produkt, der splitter vandmolekylerne ad, så det frit kan passere motoren og ende som damp i udstødningen. Den kan bruges til både benzin- og dieselbrændstof. Produktet fjerner kondensvand fra benzin og diesel og lader fugten passere gennem systemet og forsvinde i udstødningen. God til forebyggelse af dieselpest

Pris: 129,00 for 300 ml. En flaske rækker til 60 ltr. brændstof.

Palby Marine henviser til nærmeste forhandler på www.palby.dk

TORRBOLLEN

"Torrbollen" opsuger effektivt al den overskydende fugt. Forhindrer kondens og fugt og mindsker dermed risikoen for mug, lugt og korrosion. Perfekt til både, campingvogne, sommerhuse, garage, kælder mm.

Pris: 138,75 hos www.marselisborgmarine.dk

 

FORMSYET BÅDPRESENNING

Presenningen ligger pakket i en praktisk taske, der gør opbevaring lettere. Den fås i to tykkelser og to størrelser.

600 gr./M2, PVC presenning, grå

5 x 10 m. Pris 1.895 Kr.

6 x12 m. Pris 2.835 Kr.

240 gr./M2,  klar Polyeten

5 x 10 m. Pris 748 Kr.

6 x12 m. Pris 1.149 Kr.

Presseningerne fås hos www.hellers.dk

Vegvisir Race er ikke en del af årets Dansk 2Star-serie

Dansk 2Star har fjernet den udfordrende kapsejlads fra 2019-programmet. Manglende opbakning fra sejlerne og et vanskeligt målerarbejde har ført til beslutningen, som ærgrer Morten Brandt, stævneleder i Vegvisir Race.

Afstemning

Skal du lave forbedringer på din båd denne vinter?

Nyhedsbrev

Deltag i konkurrencer og få de seneste nyheder direkte i indbakken

Designer Stefan Qviberg nåede ikke at få hyldest for Arcona 435

I november døde den dybt respekterede Arcona-designer Stefan Qviberg i en alder af 69 år. Han nåede derfor ikke at opleve, at Arcona 435 fik prisen European Yacht of the Year 2019. Vi taler her med mr. Arcona, Torgny Jansson, der forklarer, hvad man nu gør med båddesignet fremover.

Links til andre sites