Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Olien skal fortsat stoppes på havet.

14.000 havmiljøvogtere holder øje med olie

Mange tusinde havmiljøvogtere har nu hejst SOKs rød-hvide vimpel til at stoppe olien.

Af Troels Lykke |

Havmiljøvogter nummer 14.000 har nu meldt sig til SOKs STOP OLIEN-kampagne. Havmiljøvogterne hjælper med at holde øje med eventuel olieforurening af danske farvande.

STOP OLIEN-kampagnen blev startet af Søværnets Operative Kommando i 2006. Kampagnen retter sig først og fremmest mod fritidssejlere og tæller i dag medlemmer fortrinsvis fra  Danmark. Men også sejlere fra Tyskland, Sverige, Norge og Finland og meldt sig som havmiljøvogtere.

I de seneste år har SOK forstærket den forebyggende indsats mod olieforurening af havet gennem et samarbejde med det statslige lodsvæsen, DanPilot, hvis lodser nu uddeler brochurer om havmiljøvogterkampagnen, når de lodser skibe ind til dansk havn eller gennem dansk farvand.

Præventiv effekt
Formålet med kampagnen er dels at virke afskrækkende over for mulige oliesyndere, dels at sikre en rettidig indgriben, når der konstateres en olieforurening.

Chef for Søværnets Operative Kommando, kontreadmiral Finn Hansen, siger om kampagnen:

”Det handler om, at alle der færdes på havet har en særlig mulighed, og et ekstra ansvar, for at holde et vågent øje med olie i de danske farvande. Og straks kontakte SOKs døgnberedskab, hvis de observerer plamager af olie eller andre tegn på forurening af havmiljøet. Jo hurtigere vi får kendskab til et olieudslip, des bedre kan vi undgå eller begrænse konsekvenserne af en olieforurening og samtidig øges vores muligheder for at stille de ansvarlige forurenere til ansvar."

content-loader
content-loader
content-loader