Gå til hoved-indhold
I Langeliniehavnen ligger denne Matcher 31 omringet af tyk is. Et nyt storsejl, som skulle prøves, rokkede ikke båden ud af stedet. Foto: Anders DylovHavne
I Langeliniehavnen ligger denne Matcher 31 omringet af tyk is. Et nyt storsejl, som skulle prøves, rokkede ikke båden ud af stedet. Foto: Anders Dylov

Isen har stadig et fast greb

Langelinie Lystbådehavn, tæt ved den lille Havfrue, er pakket med drivis. Flere sejlere havde regnet med at skulle vintertræne, men sådan skulle det ikke være denne vinter, fortæller Anders Dylov.

Af Anders Dylov |

Selv om nattefrosten er på retur nattefrost i Danmark, er det det helt store verdensbillede der skal til, for at forstå, at vi ikke kan komme ud at sejle om vinteren i fremtiden.

De sidste to vintre har været meget koldere end vi ellers er vant til. De som har ladet deres båd ligge i vandet vinteren over, havde en forventning om, at kunne sejle lidt i løbet af vinteren, men allerede i december låste isen båden fast i havnen.

Ændrede klima- og cirkulationsmønstre 


I Danmark var vinteren ekstraordinært kold, men i Grønland og resten af Arktis var den ekstraordinært varm. Sådan risikerer det også at blive fremover, både herhjemme og i andre dele af Europa. Det viser nye data fra det amerikanske National Snow and Ice Data Center i Colorado, NSIDC, skriver Politiken.dk

"Februars isdække i Arktis tangerede bundrekorden fra 2005,” siger Mark Serreze, direktør for NSIDC, og fremhæver, at den mindre havis kan ændre de atmosfæriske cirkulationsmønstre i polarområderne. Det skriver dr.dk.

Et højere atmosfærisk tryk betyder varmere vinde over Nordpolen, og at kold arktisk luft presses mod vores breddegrader. Det er med til at forklare, at vintrene 2009-10 og 2010-11 har været så kolde.

Computermodeller lavet af klimaforskerne på Potsdam Institut i Tyskland bekræfter denne forbindelse mellem kolde vintre i Nord- og Centraleuropa og mindre havis i Det Arktiske Ocean – især i Barentshavet nord for Skandinavien." Det skriver dr.dk. Se hele artiklen i understående link.

Selvom det nye storsejl sad perfekt og var skødet ind, rokkede båden sig ikke ud af stede, i stedet kunne Michael Larsen gå rundt på den tykke is omkring båden og anskue kurver og snit i sit nye storsejl, som lige var kommet fra det varme sejlloft. Nu venter han spændt på at få fart under kølen.

Læs artiklen om "Flere kolde vintre i vente" på dr.dk: www.dr.dk/Nyheder/Indland

Læs på DMI mere om fremtidens klima: www.dmi.dk/dmi/

content-loader
content-loader
content-loader